Rundveehouderij

Nieuws

NVWA treft regeling voor fokvaarzen Rusland

Utrecht – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een regeling getroffen voor drachtige runderen die in quarantaine staan voor export naar Rusland.

De runderen mogen 21 dagen na aanvoer van het laatste rund in de quarantainestal van het verzamelcentrum teruggevoerd worden naar een Nederlandse veehouderij.

Dat bevestigt een woordvoerder. Eerder deze week werd bekend dat Rusland, naar aanleiding van het Schmallenberg-virus, voorlopig de grenzen sluit voor Nederlandse fokvaarzen. Exporteurs komen hierdoor in de problemen. Directeur van exportorganisatie Veepro, Reinoud van Gent, laat weten dat in ieder geval één exporteur 400 fokvaarzen in quarantaine heeft staan voor export naar Rusland.

Dieren die normaal gesproken langer dan zes dagen op het verzamelcentrum staan, mogen niet meer weg naar een andere bestemming binnen de EU. In eerste instantie moet daarom naar een bestemming buiten de EU worden gezocht. Voor derde landen bedraagt de bloktijd maximaal dertig dagen. Dit zal niet altijd mogelijk zijn.

Normaal mogen runderen waarvoor geen bestemming is gevonden aan het einde van de bloktijd afgevoerd worden voor de slacht, of na nog eens 21 dag isolatie en melding bij de NVWA teruggevoerd worden naar een Nederlandse bestemming. Daardoor zouden de runderen tenminste 51 dagen op het verzamelcentrum moeten verblijven.

Veepro is blij met de uitzondering die de voedsel- en warenautoriteit maakt. Naast Rusland en Egypte, heeft ook Oekraïne aangekondigd de grenzen voor Nederlands fokvee voorlopig te sluiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.