Rundveehouderij

Nieuws 1 reactielaatste update:20 feb 2012

Merk Campina leverde sinds 2008 44,5 miljoen euro omzet in

Utrecht – Het merk Campina verloor tussen 2008 en nu bijna 45 miljoen euro omzet. Dat blijkt uit een omzetoverzicht van de Merken Top 100 die SymphonyIRI Group opstelde in opdracht van vakblad Distrifood. Het zijn met name de huismerken die het merk van de coöperatie FrieslandCampina, maar ook andere zuivelmerken, dwarszitten.

Campina bleef in 2011 voor het tiende jaar op rij het grootste merk van Nederland, hoewel de omzet in 2011 daalde met 4,3 miljoen euro tot 376,7 miljoen euro. De voorsprong op het tweede grootste merk, Marlboro, is geslonken tot krap een miljoen euro. A-merken in het algemeen zagen de omzet in 2011 met 2 procent stijgen, terwijl huismerken een plus van 5 procent noteren.
Friesche Vlag, het zevende grootste merk, zag in 2011 de omzet dalen van 198,4 miljoen tot 187,1 miljoen euro. Het bedrijf is grotendeels eigendom van het Deense Arla, al is de koffiemelk verkocht onder de naam Friesche Vlag in handen van FrieslandCampina. Het merk realiseerde in 2008 nog een omzet van 216 miljoen euro.
FrieslandCampina kaasmerk Milner zag ondanks meer aandacht voor gezonde voeding de omzet dalen van 93,5 miljoen euro in 2008 tot 82 miljoen euro in 2012. De 30+ kaas bevat 40 procent minder vet dan gewone kazen. FrieslandCampina kon niet direct reageren. Naast de opkomst van huismerken speelt mogelijk ook de crisis en aanbiedingendrift van supermarkten een rol bij de omzetdaling.
Het kaasmerk Beemster van Cono Kaasmakers groeide in 2011 wel met bijna met 10 procent tot 50,6 miljoen euro. Bij het Franse Danone, dat in Nederland vooral yoghurt verkoopt, is het omzetverlies in verhouding nog groter geweest. Van de 2008-omzet van 161 miljoen euro is een kwart verdampt.
Probioticaproducent Yakult, in 2008 goed voor bijna 40 miljoen euro, zag in 2009 de omzet gedecimeerd na een zo later bleek onterecht vermeende gezondheidskwestie, en is nu niet in de lijst opgenomen wat een omzet kleiner dan 30 miljoen lijkt te impliceren.

Eén reactie

  • koestal

    De klant in de supermarkt let in deze tijd nog scherper op de prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.