Rundveehouderij

Nieuws

Melkveehouders behalen beste resultaat in 2011

Arnhem – Melkveehouders hebben vorig jaar het voorlopig beste resultaat van deze eeuw behaald. Dit stelt accountantsorganisatie Flynth (voorheen Gibo Groep) op basis van de eerste boekhoudresultaten van 400 aangesloten melkveebedrijven.

De ontvangen melkprijs steeg vorig jaar met 4,3 cent naar gemiddeld 39 cent per kilo. Door de sterk gestegen uitgaven (+3,5 cent) bleef wel een kleine plus over. De marge per kilo melk kwam daardoor met 4,7 cent maar 0,5 cent per kilo hoger uit dan in 2010. Toch is dat genoeg voor een klein record.
Naast de sterk gestegen melkprijs waren er ook andere factoren die de bedrijfsopbrengsten opstuwden. Zo waren de verkoopprijzen van vee beter. Als gevolg nam de omzet en aanwas van vee met 0,2 cent per kilo melk toe. Inclusief de overige bedrijfsopbrengsten waren de totale opbrengsten 4,55 cent hoger. De kosten stegen met 3,05 cent, zodat de uiteindelijke winst 1,5 cent per kilo melk hoger was dan in 2010. De kostenstijging is vooral veroorzaakt door duurder voer (+ 1,6 cent). Mengvoer steeg gemiddeld ruim 22 procent in prijs. Ook loonwerk (+ 0,4 cent) en kunstmest (+ 0,3 cent) werden duurder.
De productie per bedrijf steeg met 10.000 kilo melk. Met 1,4 procent is dit de kleinste stijging in jaren. Gemiddeld bedroeg deze stijging de laatste jaren 2 tot 4 procent per bedrijf per jaar. Het saldo bedrijf steeg 21.000 euro, de vaste kosten gingen met 7.000 euro omhoog. Dit resulteerde in een 14.000 euro hoger bedrijfsresultaat en een winstgroei van 12.000 euro.
De kritieke melkprijs van 34,3 cent is de hoogste van de laatste jaren. In 2009 lag deze nog op 29 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.