Rundveehouderij

Nieuws 2053 x bekeken

Melkveehouders VS vrezen Nieuw-Zeelandse zuivel

Arlington – De Amerikaanse melkveesector vreest de gevolgen van een vrijhandelsverdrag met Nieuw-Zeeland. Dat blijkt uit een rapport van de U.S. Dairy Export Counsil (USDEC) bestemd voor de eigen overheid.

Nieuw-Zeeland heeft zijn dominante rol op de zuivelwereldmarkt grotendeels te danken aan door de overheid verleende privileges. De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming Fonterra heeft een bijna-monopolie (ongeveer 90 procent) op de eigen melkmarkt, en hanteert een agressieve prijsstrategie op buitenlandse markten. Deze dominante rol leidt volgens de USDEC tot oneerlijk concurrentie en verstoort de internationale zuivelhandel.
De Amerikaanse melkveesector maakt zich zorgen vanwege de lopende onderhandelingen in het kader het Trans-Pacific Partnership (TPP), een vrijhandelsverdrag tussen een aantal Aziatische landen, de VS, Australië en Nieuw-Zeeland. De gevolgen van een vrijhandelsverdrag tussen de VS en Nieuw-Zeeland wat betreft zuivel zou volgens de Amerikanen grote gevolgen hebben.
Ook de Amerikaanse melkveehoudersorganisatie NMPF denkt dat het wegvallen van de importtarieven voor Nieuw-Zeelandse zuivel, de markt ernstig gaat verstoren. De belangenorganisatie is dan ook blij met het USDEC-rapport. Het zou de Amerikaanse melkveehouders volgens de NMPF gedurende de eerste tien jaar bijna 15 miljard euro kosten.
Volgens het Amerikaanse landbouwministerie is Nieuw-Zeeland, voornamelijk Fonterra, goed voor ongeveer 35 procent van de wereldwijde handel in zuivel. De VS, waar meerdere zuivelondernemingen actief zijn op de exportmarkt, is goed voor 12 procent van de wereldwijde handel in zuivel.

Of registreer je om te kunnen reageren.