Rundveehouderij

Nieuws

Meer rundveebedrijven besmet met Schmallenberg-virus

Den Haag – Het Schmallenberg-virus is inmiddels op 119 Nederlandse bedrijven aangetoond.

Het aantal rundveebedrijven waar het virus wordt aangetoond stijgt hierbij sneller dan de schapen- en geitenbedrijven. Dit blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Sinds eind februari neemt het aantal misvormde kalveren toe waarbij het virus door de Gezondheidsdienst voor Dieren is aangetoond. Bij 16 kalveren is het virus inmiddels aangetoond, dat zijn er 12 meer dan vorige week donderdag. Het aantal meldingen van misvormde kalveren staat op 424. Er zijn 208 meldingen gedaan van misvormde lammeren, bij 97 is het virus aangetoond, waar de laatste dagen niet veel nieuwe gevallen zijn bijgekomen. Het virus is ook gevonden in 5 geiten.
Verschillende landen hebben hun grenzen gesloten voor herkauwers en genetisch materiaal daarvan, of stellen vragen over het Schmallenberg-virus. Het ministerie van ELI infomeert in de week van 27 februari een delegatie vanuit Rusland over de actuele situatie in Nederland en het onderzoek.
Vertegenwoordigers van het ministerie van ELI hebben Egypte, Tunesië en Marokko bezocht en geïnformeerd over het Schmallenberg-virus. In Egypte had dat tot doel de daar genomen maatregelen terug te draaien en in Marokko en Tunesië was het bezoek erop gericht te voorkomen dat maatregelen worden genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.