Rundveehouderij

Nieuws 625 x bekeken

LTO: op korte termijn geen intensievere aanpak IBR en BVD

Den Haag – LTO neemt op de korte termijn nog geen besluit over een eventuele intensievere aanpak van de dierziekten IBR en BVD. Dat zegt Toon van Hoof, LTO-portefeuillehouder Diergezondheid.

Voorzitter van handelsbond NBHV Piet Thijsse pleit in een interview met BoerderijWeekend voor een snelle aanpak van IBR en BVD. Belangenorganisatie LTO zou hiervoor het initiatief moeten nemen.
”We lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid, maar hebben bewust gekozen eerst voor para- en salmonellabestrijding en antibioticareductie te gaan”, aldus Van Hoof. ”Het is logisch dat we daarna bezig gaan met IBR en BVD.” Hij denkt dat er weinig landen zijn waar para en salmonella en het antibioticagebruik op een soortgelijke manier worden aangepakt.
Momenteel wordt er volgens Van Hoof met andere partijen gekeken naar de mogelijkheden voor IBR- en BVDbestrijding. Hij noemt de Nederlandse Zuivel Organisatie, de Centrale organisatie voor de Vleessector, de kalversector, het landbouwministerie en de Gezondheidsdienst voor Dieren. Ook de NBHV is volgens Van Hoof van harte welkom mee te denken. NBHV-leden zouden volgens hem al kunnen bijdragen door alleen runderen te kopen van bedrijven met een IBR- of BVD-vrij-certificaat.
Het feit dat België en Duitsland verder zijn met de bestrijding van IBR dan Nederland, kan volgens Van Hoof op termijn reden zijn om de ziekte versneld aan te pakken. LTO pleit er voor om bestrijdingsprogramma’s in de toekomst meer internationaal op te pakken. ”We proberen dat op de agenda te zetten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.