Rundveehouderij

Nieuws 303 x bekeken

Koeien met diarree in najaar niet onder uitgebreide meldplicht

Den Haag – De uitbreiding van de meldingsplicht voor het Schmallenberg-virus is alleen gericht op nieuwe bloedmonsters. Dat laat het ministerie van landbouw weten.

De meldplicht houdt verband met het beschikbaar komen van een bloedtest waarmee het virus kan worden aangetoond. ”Als er hiermee besmettingen zichtbaar worden, moet dit ook gemeld worden”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Tot nu toe was alleen een meldplicht van kracht voor dieren met klinische verschijnselen van het virus, zoals misvormd geboren lammeren of kalveren. Oude bloedmonsters van koeien die in augustus en september diarree-verschijnselen hadden, vallen niet onder de meldingsplicht.

Naar verwachting kunnen veehouders die willen weten of hun dieren besmet zijn met het Schmallenberg-virus dit over enkele weken bij de Gezondheidsdienst voor Dieren laten testen.

Of registreer je om te kunnen reageren.