Rundveehouderij

Nieuws 474 x bekeken 2 reacties

Jonge melkveehouders onderschatten belang beweiding

Den Haag – Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming is slecht te spreken over de houding van jonge melkveehouders ten opzichte van weidegang voor hun runderen.

Dales maakt zijn ongenoegen kenbaar in een gesprek met Boerderij Vandaag. "Op diverse spreekbeurten voor boeren hoor ik telkens weer dat weidegang niet interessant is, niet past in de moderne bedrijfsvoering en dat het veel te veel werk is. De jonge lichting veehouders heeft dus totaal geen oog voor de wensen van de maatschappij wat dat betreft", aldus Dales.

De Dierenbescherming wil graag aan de gang met introductie van het Beter leven kenmerk in de melkveesector, maar ziet daar op dit moment geen mogelijkheden voor. Het ontbreekt aan financiële middelen en aan mankracht.

De laatste jaren is de vraag naar het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming sterk gegroeid. Om die reden brengt de Dierenbescherming de uitvoerende taken (controles) onder in een aparte stichting. ”Het groeide ons boven het hoofd”, aldus de directeur, die overigens zeer te spreken is over de positie van het Beter Leven systeem in de discussies over dierenwelzijn. Dales verwacht dat binnen afzienbare tijd één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming een basiseis zal zijn voor in de hele veehouderij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dries

  beweiding wordt in nederland alleen maar tegen gehouden door de te strenge meststoffenwet bij die beweiding
  te lage opbrengsten van het grasland door te lage gebruiksnormen
  van stikstof bij beweiding.

 • no-profile-image

  Er is een grote groep boeren die financieel voordeel wil halen uit hun weidegang. Om dit kracht bij te zetten werd de burger er bij betrokken door te zeggen. "Voor het welzijn van de koe tegaan". Dit is echter een drogreden. Gemiddeld heeft de koe het op stal beter.

Of registreer je om te kunnen reageren.