Rundveehouderij

Nieuws 616 x bekeken 1 reactie

Inspectie SZW blijft stalschermen inspecteren

Den Haag – De Inspectie SZW is aan een tweede inspectieronde van automatisch oprolbare stalschermen in ligboxenstallen begonnen.

Inspectie SZW is de nieuwe naam van de Arbeidsinspectie. De dienst controleert of fabrikanten, distributeurs en bedrijven waar schermen hangen, afspraken nakomen.

Vorig jaar bleek na enkele dodelijke ongevallen met deze oprolbare schermen dat de installaties niet voldoen aan de veiligheidseisen van de Europese Machinerichtlijn (MRL). Dat leidde ertoe dat de Inspectie SZW de druk opvoerde bij fabrikanten en importeurs van deze installaties om hun systemen aan te passen en te laten voldoen aan de MRL.

Volgens de inspectiedienst hebben de meeste fabrikanten inmiddels hun afnemers geïnformeerd. De dienst adviseert melkveehouders om – als ze niets hebben gehoord van hun leverancier – contact op te nemen met de leverancier of fabrikant. Fabrikanten hebben volgens de inspectiedienst aangegeven bij hun klanten langs te willen gaan en aanpassingen te doen aan de geleverde installaties.

De fabrikanten zijn ook bezig om gezamenlijk met het Nederlandse Normalisatie instituut om een Nederlands Technische Afspraak te maken met eisen waaraan een scherm moet voldoen. De inspectie verwacht dat dat traject dit voorjaar wordt afgerond.

De dienst adviseert melkveehouders om afspraken te maken met leveranciers en/of fabrikant om de beschikking te krijgen over de documenten en papieren waarin staat dat de installatie voldoet aan de eisen van de MRL.

Eén reactie

  • virgie

    als je het zelf meemaakt dat er iemand tussen de schermen zit dan zul je ook begrijpen waarom er controles nodig zijn
    ik heb zelf zo een kind verloren

Of registreer je om te kunnen reageren.