Rundveehouderij

Nieuws

ING: 4 procent lagere melkprijzen in 2012

Amsterdam – De ING verwacht in 2012 een daling van de melkprijzen van 4 procent ten opzichte van 2011. Dat meldt de bank in haar meest recente kwartaalbericht Agrarische Sector.

Wat betreft het te behalen rendement in de melkveehouderij is de ING gematigd positief. De rendementen zullen de langjarige gemiddelden volgens de bank nauwelijks overstijgen.

De uitvoer- en productiegroei kan in de eerste zes maanden van 2012 een positieve impuls tegemoet zien van de verzwakking van de euro. De vraag naar melkpoeders en boter blijft sterk groeien, vooral in China, Brazilië en Mexico.

Nederland is volgens de ING een van de landen die in deze vraag kan voorzien. De hoeveelheid beschikbare grond is echter de beperkende productiefactor, waardoor uiteindelijk ook andere landen met meer groeimogelijkheden de vraag gaan invullen. Omdat de vraag naar zuivel komende jaren groter blijft dan het aanbod, blijven de prijzen op een hoog niveau.

De melkveehouderij was in 2011 de agrarische sector met de hoogste groei in productiewaarden (plus 13 procent). In de tweede helft van vorig jaar vond een neerwaartse correctie plaats en momenteel wordt circa 38 euro per 100 kilo (bij 4,4 procent vet) betaald. Dit niveau ligt 3 euro boven het zesjarig gemiddelde.

De volumeontwikkeling was vorig jaar licht dalend. Er werd 0,4 procent minder melk aangevoerd. Er is volgens de ING een reële kans dat het melkquotum dit melkjaar niet wordt vol gemolken. De vraag naar melkquotum in lease en koop wordt hierdoor maar zeer beperkt geremd. De prijzen liggen slechts een fractie lager. In 2011 is minder quotum aangekocht, maar meer geleased.

Of registreer je om te kunnen reageren.