Rundveehouderij

Nieuws 385 x bekeken 2 reacties

FrieslandCampina wil zuivelbedrijven op Balkan

Amersfoort - FrieslandCampina wil twee zuivelondernemingen op de westelijke Balkan overnemen.

Het gaat om Imlek en Mlekara Subotica. Ze zijn grotendeels in handen van Salford Capital Partners en zijn samen goed voor een omzet van zo’n 270 miljoen euro en 1.470 medewerkers.
FrieslandCampina meldde gisteren een intentieovereenkomst te hebben gesloten voor de koop van beide bedrijven. Salford Capital Partners is een durfinvesteerder, opgezet door voormalige bankiers van de Russische Alfabank. Salford bezit 79 procent van de aandelen in Imlek en 82 procent van de aandelen Mlekara Subotica. De overige aandelen zijn genoteerd aan de beurs van Belgrado. FrieslandCampina wil ook die aandelen kopen en van de markt halen.

Imlek is het resultaat van een reeks samenvoegingen van zuivelbedrijven verspreid over bijna heel voormalig Joegoslavië. Het betrekt de melk van ongeveer 6.000 melkveehouders, Mlekara Subotica is exclusief in Servië actief. Imlek en Mlekara Subotica hangt in Servië overigens nog een uitspraak van de mededingingsautoriteit boven het hoofd vanwege vermeend misbruik van de dominante marktpositie bij de inkoop van melk.

De aankoop van de ondernemingen is, als die doorgaat, de eerste grote overname sinds de fusie tussen Friesland Foods en Campina in 2008. FrieslandCampina is al actief in Hongarije, Roemenië en Griekenland en breidt met de overname de activiteiten in Zuidoost-Europa verder uit naar Servië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina en Macedonië.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    campina

    goed gedaan friesland campina (foods)

  • no-profile-image

    Machtig mooi voor de leden. De concurrentie uit het oosten is een verrijking voor de leden. Meer melk meer geld voor de leden. Machtig nog even ,dan hoeven we zelf niet meer te melken kunnen dan leven van de fabriek.

Of registreer je om te kunnen reageren.