Rundveehouderij

Nieuws

FrieslandCampina verlaagt voorschot met 74 cent

Amersfoort - FrieslandCampina verlaagt het voorschot aan de leden over februari met 74 cent tot een bedrag van € 35,75.

Dit is het bedrag per 100 kilo, exclusief btw en bij een jaarleverantie van 800.000 kilo. Ook is van genoemd bedrag al 7 cent PZ-heffing afgetrokken.

Per kilo vet betaalt FrieslandCampina over februari een bedrag van € 3,88, ofwel 13 cent minder dan over januari, per kilo eiwit betaalt het € 6,27. Dat is 5 cent minder dan over januari.
FrieslandCampina motiveert de verdere verlaging van de voorschotprijs met verwijzen naar de verwachting dat de gemiddelde uitbetalingsprijzen voor boerderijmelk in Duitsland, Nederland, Denemarken en België in januari en februari op een iets lager niveau zullen liggen dan de melkprijzen voor december 2011.

Niet alle zuivelbedrijven in Nederland volgen de lijn van FrieslandCampina. DeltaMilk doet dat wel, omdat het de aannames van FrieslandCampina bij de vaststelling van de voorschotprijs volgt. DOC Kaas ging in januari zelfs verder dan FrieslandCampina, maar kaascoöperaties als Cono en Bel Leerdammer houden hun vet- en eiwitprijzen gelijk. Zij kunnen dat echter doen omdat zij merkkazen produceren en de prijzen langer op niveau kunnen houden dan producenten van bulkkazen. Het Duitse DMK verwacht voor begin 2012 een stabiele melkprijs, maar heeft nog geen concrete prijs neergezet.

De melkprijsverlagingen die FrieslandCampina doorvoert liggen wel weer in lijn met de globale prijsbeweging bij zuivelgrondstoffen, zoals bulkpoeders, boter, kazen en, in mindere mate, wei.

Of registreer je om te kunnen reageren.