Rundveehouderij

Nieuws

Flynth: marge melkveehouderij hoogst in 11 jaar

Arnhem – Melkveehouders hebben in elf jaar tijd niet meer zo goed verdiend als in 2011. Dit stelt accountantsorganisatie Flynth (voorheen Gibo Groep) op basis van de eerste boekhoudresultaten van 400 aangesloten melkveebedrijven.

De ontvangen melkprijs steeg vorig jaar met 4,3 cent naar gemiddeld 39 cent per kilo. Door de sterk gestegen uitgaven (+3,5 cent) bleef wel een beperkte plus over. De marge per kilo melk kwam daardoor met 4,7 cent maar 0,5 cent per kilo hoger uit dan in 2010. Toch is dat genoeg voor een klein record.
Naast de sterk gestegen melkprijs waren er ook andere factoren die de bedrijfsopbrengsten opstuwden. Zo waren de verkoopprijzen van vee beter. Als gevolg nam de omzet en aanwas van vee met 0,2 cent per kilo melk toe. Inclusief de overige bedrijfsopbrengsten waren de totale opbrengsten 4,55 cent hoger. De kosten stegen in totaal met 3,05 cent, zodat de uiteindelijke winst 1,5 cent per kilo melk hoger was dan in 2010.
De kostenstijging is voornamelijk veroorzaakt door het duurdere voer (+ 1,6 cent). Vooral het mengvoer werd veel duurder. De gemiddelde prijs daarvan steeg met ruim 22 procent. Ook loonwerk (+ 0,4 cent) en kunstmest (+ 0,3 cent) werden duurder.
Per bedrijf werd 10.000 kg melk meer afgeleverd. Met 1,4 procent is dit de kleinste stijging in jaren. Gemiddeld bedroeg de stijging van de melkproductie per bedrijf de laatste jaren 2 tot 4 procent per jaar. Het vetgehalte in de melk steeg met 0,01 procent, het eiwitgehalte bleef gelijk. Het saldo bedrijf steeg 21.000 euro, de vaste kosten gingen met 7.000 euro omhoog. Dit resulteerde in een 14.000 euro hoger bedrijfsresultaat en een toename van de winst met 12.000 euro.
De kritieke melkprijs van 34,3 cent is de hoogste van de laatste jaren. In 2009 lag deze nog op 29 cent, in 2010 op 30,5 cent. Praktisch alle uitgaven zijn de laatste twee jaar gestegen, met voer (+ 34 procent) als sterkste stijger. Ook de netto privé-onttrekkingen aan het bedrijf liepen in 2011 op door hogere belastingen.
De marge van 4,7 cent per kilo melk is 2 cent hoger dan het langjarige gemiddelde. De verwachting voor 2012 is dat de kosten nauwelijks dalen en dat alleen een goede melkprijs dan kan zorgen voor een positieve marge.

Of registreer je om te kunnen reageren.