Rundveehouderij

Nieuws 642 x bekeken

Eerste dagvaardingen Q-koortsclaim deze zomer

Doetinchem - De Stichting Q-koortsclaim hoopt dat meer verzekeraars zich bij de stichting aansluiten om in de loop van deze zomer met de eerste rechtzaken te kunnen beginnen.

De Stichting Q-koortsclaim onderzoekt de mogelijkheden om de schade die Q-koortspatienten lijden te verhalen bij geitenhouders waarvan het bedrijf besmet is geweest met Q-koorts. Op dit moment worden de individuele situaties van de patienten in beeld gebracht om te bepalen of er daadwerkelijk iets te claimen valt.
Volgens letselschadeadvocaat Ivo Sindram, initiatiefnemer van de Stichting Q-koortsclaim zijn er in totaal 800 à 900 slachtoffers die chronische klachten hebben overgehouden aan de besmetting. Een groot aantal daarvan kan een specifieke geitenhouderij aanwijzen waardoor ze besmet zijn geraakt. Volgens Sindram is het niet de bedoeling dat de geitenhouders ten gronde worden gericht. “We snappen dat geitenhouders ook het slachtoffer zijn. Maar patienten nemen geen genoegen met excuses van de geitenhouder. Sommige patienten zijn ernstig ziek en kunnen daardoor niet meer werken. Deze schade moet vergoed worden. We hopen daarom dat de geitenhouders goed verzekerd zijn voor dit soort schade”, aldus Sindram.
In eerste instantie is alleen DAS rechtsbijstand bij de claim betrokken, maar Sindram hoopt dat ook andere verzekeraars zich aansluiten. “We willen het breder trekken dan alleen DAS. Daarnaast hebben we financiele dekking nodig om de rechtzaken te starten”, aldus de advocaat.
De vereniging voor Q-koortspatienten Q-uestion en de Stichting Q-koortsclaim organiseren maandag 12 maart een informatiebijeenkomst voor de Q-koortpatienten om hen te informeren over de mogelijkheden om schade te verhalen. Volgens Sindram kunnen dan in de loop van deze zomer de eerste dagvaardingen de deur uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.