Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Eerste Britse koe met Schmallenberg

Norfolk – Het Britse plattelandsministerie Defra heeft het eerste geval van Schmallenberg bij een koe vastgesteld.

Daarnaast is het virus nu op 28 schapenbedrijven geïdentificeerd, waarmee het totale aantal gevallen in Groot-Brittannië de afgelopen week is gestegen van elf naar 29. Het ministerie meldt verder dat ‘hoewel Europa-breed is vastgesteld dat er geen risico is voor de volksgezondheid, nu werk gaande is om te bepalen of het nieuwe virus enige gezondheidsproblemen voor de mens kan veroorzaken.’ Dat wordt gedaan door de Health Protection Agency, de Britse dienst voor de volksgezondheid.

Een woordvoerster van de HPA stelt: ‘’Omdat het een nieuw virus is, willen we verder vaststellen of er toch problemen kunnen zijn. In dat kader krijgen alle boeren, vee-artsen en anderen die met besmette dieren in aanraking zijn geweest een vragenlijst. Ook hebben we ze een folder gestuurd met informatie en adviezen. De inhoud daarvan is samengesteld in samenwerking met onze collega’s in Nederland. We blijven al die mensen ook de komende tijd verder monitoren. Tot nu toe is uit de bij ons binnengekomen informatie niet gebleken dat er enig risico voor de volksgezondheid zou bestaan. Wij hebben geen medische problemen ontdekt die met het virus in verband gebracht kunnen worden.’’

Uit de informatie van Defra blijkt verder dat het verspreidingsgebied van SBV, zoals de Britten de ziekte inmiddels aanduiden, verder is uitgebreid. Ging het tot nu toe alleen om regio’s langs de Oost- en Zuidkust, nu is ook een geval ontdekt in Hertfordshire dat verder centraal ligt. Defra stelt echter nog steeds dat dat in de lijn der verwachting ligt en blijft dan ook vanuit het Europese vasteland overgewaaide vliegjes als besmettingshaard aanwijzen. Op grond van de ‘voortschrijdende kennis’ over het virus sluit het ministerie niet uit dat het verspreidingsgebied zich verder zal uitbreiden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willeke

  Teveel dieren, megastallen, daardoor teveel ziektes.
  Leed, het zal niet te overzien zijn als dat zomaar door blijft gaan.
  Dieren fokken voor consumptie van de mensheid.
  Laat dieren vrij in de wei.
  Stop met het ophokken van dieren, het is ongezond voor iedereen.

 • no-profile-image

  Eh Willeke, Juist de extensieve/biologische/weidende bedrijven worden het zwaarst getroffen.
  Jou verhaal raakt kant noch wal!

Of registreer je om te kunnen reageren.