Rundveehouderij

Nieuws

EU versterkt overschot op rundvleesbalans

Brussel – De Europese Unie heeft vorig jaar voor het tweede jaar op rij een handelsoverschot geboekt voor runderen en rundvlees. De export liep op tot 635.00 ton, terwijl de import daalde tot 323.000 ton.

Dit blijkt uit de jongste Europese cijfers voor de rundvleessector.
Uit de gegevens blijkt ook dat de Europese vleesproductie vorig jaar licht daalde, zowel gerekend naar aantallen dieren als naar tonnage. Dezelfde trend was waar te nemen bij de jonge stieren en vleeskalveren.
De belangrijkste afnemer van Europees rundvlees en runderen is Turkije. Dit land stelde najaar 2010 de grenzen weer open voor Europese runderen en rundvlees. Dat had tot gevolg dat in de laatste maanden van 2010 ruim 70.000 ton rundvlees en runderen naar Turkije ging. Vorig jaar steeg die hoeveelheid naar bijna 167.000 ton. Sinds augustus 2011 importeert Turkije vooral levende dieren. De rundvleesexport viel iets terug.
Tweede afnemer van Europees rundvlees is Rusland. Dit land is nog steeds een groeimarkt, maar de export naar Turkije is vorig jaar belangrijker geworden.
De voornaamste exporteurs van rundvlees naar de EU zijn nog steeds Brazilië, Argentinië en Uruguay. Hun importaandelen daalden vorig jaar echter wel. Opkomende exporteurs zijn de Verenigde Staten, Australië, Zwitserland (voorheen vooral een importeur) en Nieuw-Zeeland.
Oorzaken van de sterk veranderde handelsbalans voor rundvlees zijn de aangetrokken vraag naar en de betere prijzen voor rundvlees op de wereldmarkt. Ook de relatief sterk verbeterde Europese marktpositie speelde een rol.

Of registreer je om te kunnen reageren.