Rundveehouderij

Nieuws 283 x bekeken

EP akkoord met hoofdlijnen zuivelpakket

Straatsburg - Het Europees Parlement stemt woensdag in met de plannen voor het toestaan van producentenorganisaties in de zuivelsector.

Het maatregelenpakket is een rechtstreeks gevolg van de crisis in 2009 en is bedoeld om de onderhandelingspositie van primaire producenten te versterken. Ook dient het ter voorbereiding op de afschaffing van de quotering in 2015. In een debat in het Europees Parlement dinsdag bleek dat alle grote fracties de plannen steunen.
Toch is er ook kritiek. Volgens de Nederlandse parlementariër Esther de Lange (CDA) biedt het pakket lang niet voor alle lidstaten een oplossing. Landen met sterke coöperaties, zoals Nederland en Duitsland, hebben weinig voordeel bij de mogelijkheid tot het vormen van producentenorganisaties.
“Zij blijven nu tot het einde toe in het harnas van het quoteringssysteem”, zei zij tijdens het debat. “Dat is niet de beloofde zachte landing.” Volgens De Lange is het raadzaam om de positie van de melkveehouder ten op zichte van de supermarkt te versterken.
De afgelopen maanden is het zuivelpakket veelvuldig geamendeerd. Over die voorstellen wordt woensdag ook gestemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.