Rundveehouderij

Nieuws

Curatoren Weyl dagen accountant voor rechter

Almelo – De curatoren van het in 2010 failliet gegane Weyl willen weten of huisaccountant KPMG heeft meegewerkt aan de boekhoudfraude bij de runderslachter.

Daarom hebben ze een kort geding aangespannen tegen KPMG om inzage te krijgen in een aantal dossiers dat KPMG onder haar hoede heeft.
Het kort geding tegen KPMG zal op 13 maart plaatsvinden.
Curator Jacques Daniëls stelde, samen met collega’s, eerder vast dat de jaarrekeningen van Weyl vanaf 2001 een onjuist beeld geven van de werkelijke gang van zaken. De afwijkingen tussen jaarrekeningen en de werkelijke gang van zaken beliepen jaarlijks tientallen miljoenen euro’s.
In een civiele zaak, die is aangespannen tegen de twee voormalige hoofddirecteuren van Weyl, zijn deze twee voor 100 miljoen euro aansprakelijk gesteld voor geconstateerde tekorten. KPMG controleerde jarenlang de boeken van Weyl. Het bureau stond erbij, keek er naar en tekende voor goedkeuring van de frauduleuze jaarverslagen, aldus de curatoren.
Daarmee rijst voor hen de vraag of KPMG haar controlewerk niet goed heeft gedaan, of dat het heeft meegedaan aan het toedekken van de echte gang van zaken.
De curatoren van Weyl zijn niet de eersten die hun pijlen richten op accountantsbureau’s. Eerder deze maand daagde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) accountantsorganisatie Deloitte & Touche voor de rechter voor haar vermeende aandeel in de boekhoudfraude bij Ahold. Dat gaat om het manipuleren van de jaarrekeningen vóór 2003. Dit schandaal kostte toenmalig bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven zijn baan.

Of registreer je om te kunnen reageren.