Rundveehouderij

Nieuws 327 x bekeken

CVI start infectieproeven met Schmallenberg-virus

Lelystad – Er is nog geen harde informatie dat dieren immuun raken na infectie met het Schmallenberg-virus. Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) is daarom gestart met infectieproeven om meer over het virus te weten te komen.

Er is nog veel onduidelijkheid over het Schmallenberg-virus. ”We weten bijvoorbeeld nog niet zeker dat dieren immuun worden na infectie met het Schmallenberg-virus, zoals dat ook te zien is na infectie met Akabane virussen” aldus Wim van der Poel van het CVI. Volgens Rolf Allmann van de diergezondheidsdienst CVUA in Münster, Duitsland worden geïnfecteerde schapen wel immuun voor het Schmallenberg-virus en brengen ze daarna weer gezonde lammeren ter wereld.

Om de onduidelijkheden weg te nemen is het CVI gestart met infectieproeven bij schapen. Op dit moment zijn er vier schapen bij het onderzoek betrokken. Later worden dit er mogelijk meer. Doel van de infectieproeven is om meer informatie over het virus te weten te komen en beter gedefinieerd materiaal te verzamelen dat gebruikt kan worden voor de ontwikkeling van testen.

Van der Poel: ”De informatie die we uit deze infectieproeven halen is nauwkeuriger dan de dieren uit het veld. We weten dan precies wanneer het dier geïnfecteerd is, hoe lang de schapen besmet blijven en hoe het virus zich gedraagt”. Het CVI verwacht de eerste resultaten over een paar maanden.

De antistoffen essay waar het CVI aan werkt wordt over een paar weken verwacht. Hiermee kan worden aangetoond of dieren geïnfecteerd zijn geweest met het virus. ”De druk voor een goede test is groot, omdat we te maken hebben met exportbeperkingen van vee. Omringende landen vragen om een goede test voordat ze de grenzen voor Nederlands vee weer openstellen”, aldus Van der Poel.

Of registreer je om te kunnen reageren.