Rundveehouderij

Nieuws 979 x bekeken 1 reactie

CVI ontwikkelt virusneutralisatietest voor Schmallenberg

Lelystad – Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) heeft een virusneutralisatietest voor het Schmallenbergvirus ontwikkeld. Deze test kan antilichamen tegen het virus aantonen, maar is nog niet geschikt om grote aantallen monsters te verwerken.

Volgens Wim van der Poel van het CVI werkt de virusneutralisatie test goed. ”Maar de test is erg bewerkelijk, dus we kunnen nog niet grote aantallen monsters van dieren testen op de aanwezigheid van antilichamen tegen het virus”, aldus Van der Poel.
Het CVI zet de test daarom enkel in als er een specifieke vraag is bij een monster of als er bij bepaalde dieren extra informatie nodig is om het Schmallenberg-virus aan te tonen. Voor de rest van de monsters wordt de PCR-test gebruikt, die stukjes DNA uit het dier vergelijkt met genetisch materiaal van het Schmallenberg-virus.
Het wachten is nog op een ELISA-test, die een grootschalig epidemiologisch onderzoek naar het Schmallenbergvirus mogelijk maakt. Met deze test kunnen grote aantallen monsters worden verwerkt omdat deze via een robot worden uitgelezen in plaats van handmatig zoals bij de virusneutralisatietest. ”Met de ELISA-test kunnen we ook oudere weefselmonsters gaan testen of de dieren besmet zijn geweest in het verleden. De ontwikkeling van deze test gaat nog wel een tijdje duren”, zegt van der Poel.
Ondertussen loopt het aantal meldingen van misvormde kalveren (waarschijnlijk) als gevolg van het Schmallenbergvirus nog steeds op. Van der Poel verwacht dat dit nog wel even doorzet omdat de runderen die nu en in maart afkalven, besmet zijn geraakt in de gevoelige periode van de dracht, een trend die ook in andere landen is te zien.
Op dinsdag waren er 473 meldingen van rundveebedrijven binnengekomen. Het aantal meldingen van schapenbedrijven staat op 223, van geitenbedrijven op 28. Sinds maandag zijn er geen nieuwe besmettingen vastgeseld. Het aantal bedrijven waar het virus is aangetoond blijft staan op 97 schapenbedrijven, 21 rundveebedrijven en vijf geitenbedrijven. 132 bedrijven worden nog onderzocht.

Eén reactie

  • aquarius

    De verschijnselen van het 'Schmallenbergvirus' beginnen toch wel erg veel overeen komsten te vertonen met mismaakt geboren foetussen in Argentinië en Brazilië zie : http://www.aquariusvitaliser.info/kk_1300000/roundup
    Glyposaat de werkzame stof in roundup werkt celdelingsverstorend met alle gevolgen van dien.
    Tot nu toe zijn er bij schapen die in de vrije natuur gehouden worden nog geen afwijkingen geconstateert, in die gebieden wordt dus ook geen roundup gebruikt!!

Of registreer je om te kunnen reageren.