Rundveehouderij

Nieuws 18 reacties

Bontrup en Van Bakel aan de slag in VS

Fort Wayne – De Limburgse investeerder Franz Bontrup en Willy van Bakel ontplooien nieuwe activiteiten in de Verenigde Staten. Bontrup wil daar investeren in melkveebedrijven via zijn nieuwe onderneming United Dairy Group. Hij heeft Willy van Bakel aangetrokken als adviseur.

Van Bakel runde daar eerder een emigratiebemiddelingskantoor, Vreba-Hoff Dairy Development, waarmee melkveehouders uit Nederland, België en Duitsland naar de VS zijn geëmigreerd. Een deel van de boeren kwam op een leasebedrijf, waarbij ze wel eigenaar zijn van het vee, maar niet van de gebouwen. Veel leasebedrijven zijn in financiële problemen gekomen en hebben uitstel van betaling (Chapter 11) aangevraagd. Bontrup is met name geïnteresseerd in deze bedrijven.
Via de United Dairy Group wil hij eigenaar of grootaandeelhouder worden van melkveebedrijven. Soms is dat echter tegen de zin van andere Nederlandse investeerders die in het verleden geld hebben gestoken in het melkveebedrijf. Er loopt nu een procedure bij de rechtbank in de staat Indiana over Vissers Dairy, een leasebedrijf dat voor 80 procent in handen is van Van Alphen Agro en voor 20 procent van Vreba-Hoff Dairy Development.

Van Bakel heeft in november uitstel van betaling aangevraagd voor de bv die eigenaar is van de boerderij, Van Alphen Dairy Leasing, waar hij tot voor kort ook de scepter zwaaide. Van Alphen Dairy Leasing heeft een schuld van ruim 4 miljoen dollar bij de bank Agstar Financial Services.
In december is er een reorganisatieplan ingediend. Daarin staat dat Vreba-Hoff Dairy Development het belang inlevert en de United Dairy Group voor 50 procent eigenaar wordt van de onderneming. Van Alphen heeft de rechtbank laten weten dat hij hiervoor geen toestemming heeft gegeven en dat Van Bakel niet meer mag optreden namens hem. Ook de bank heeft bezwaar gemaakt.
De Brabantse melkveehouder Van Alphen is in 2005 met Van Bakel in zee gegaan. Via Van Bakel konden boeren die zelf niet wilden emigreren toch investeren in een Amerikaans melkveebedrijf. Diverse boeren hebben zo miljoenen geïnvesteerd in de VS.

Niet alleen Van Alphen, ook andere investeerders worden geconfronteerd met reorganisatieplannen, waardoor hun belang in het bedrijf dreigt af te nemen.

Melkgeld

Bontrup ontkent dat hij boerderijen voor een appel en een ei probeert over te nemen en ondernemers het mes op de keel zet.

Franz Bontrup is sinds vorig jaar mede-eigenaar van Vreba Melkvee, de boerderij van de familie Van Bakel in Vredepeel en het grootste melkveebedrijf van Nederland. Toen stonden daar 1.250 koeien, 1.250 stuks jongvee en werd er gewerkt aan uitbreiding met nog eens 1.250 koeien. Bontrup investeerde minstens 4 miljoen euro in Vreba Melkvee. Deze moest overigens tot voor kort een groot deel van het melkgeld inleveren in verband met superheffingsschuld van Vrebamel, de voormalige melkhandel van de Van Bakels. Bontrup laat weten een juridische procedure te beginnen tegen het Productschap Zuivel om 1 miljoen euro aan betaalde superheffing terug te krijgen.

Bontrup is groot geworden in de grind- en steenproductie en graniet-import. Willy van Bakel wordt nog steeds achtervolgd door schuldeisers. ”Hij heeft niets meer”, aldus Bontrup. Zeker 70 melkveehouders zijn via Van Bakel naar de VS gegaan. Ongeveer de helft zou volgens ingewijden goed draaien. Een deel van de boeren heeft echter nooit een bedrijf in de VS gekregen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  De zakelijke ''creativiteit'' neemt toe in de Wereld.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  De zakelijke ''creativiteit'' neemt toe in de Wereld.

 • no-profile-image

  Groot, groter, het grootst.
  Ze leren het nooit.

 • no-profile-image

  Begrijpen ze het zelf nog wel hoe het allemaal zit? Triest wanneer je de hele dag met geld, geld en nog eens geld bezig bent.

 • no-profile-image

  Bontrup en van Bakel aan de slag in de V.S.,Om nog meer Nederlandse boeren met juridische zetten van hun bedrijf te verjagen en te bestelen. !!!!!!!!!!! In plaats van deze vijandige overnames zou hij beter bedrijven bouwen voor de talrijke wachtende boeren of een schadevergoeding uitkeren.Dan kan hij nog iets betekenen i.p.v. nog meer mensen moreel in de put te duwen.In het zelfde gebouw waar Bernie Madoff woont hoort Willy thuis !!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  fr bontrup

  ben heel benieuwd of die denker karbonadee socrates en slingerland al eens iets hebben ondenomen waar de wereld beter van wordt

 • no-profile-image

  Misschien kan hij als adviseur weer wat geld verdienen om zijn schuldeisers tegemoet te komen.

 • no-profile-image

  Volgens mij vindt jij jezelf een hele jongen meneer Bontrup.
  Daarin schuilt ook het gevaar.
  Bescheidenheid siert de mens en voel je vooral niet meer als een ander.

 • no-profile-image

  Mr. Bontrup: Als jij al zo veel ondernomen hebt waar de wereld beter van wordt.Kom dan onmmiddelijk met een andere adviseur naar Amerika,met Willy van Bakel als adviseur is alle vertrouwen in u onmiddelijk verdwenen.!!!!! Schoenmaker blijf bij je leest geld ook voor u .

 • no-profile-image

  mr Bontrup u kunt mogelijk wat betekenen voor bedrijven in Amerika, maar als u Willy van Bakel meeneemt lijkt me dat net zo goed bij elkaar te passen als vuur en water

 • no-profile-image

  Indiana

  @Westbrabander van Bakel kan die schuld nooit afbetalen, ook al is hij de rest van zijn leven adviseur voor bontrup kan hij niet eens het geld van ons terug betalen. Wat Bontrup betreft is het een slimme stap, er zijn talrijke bedrijven te koop wat betreft Chapter 11 in Indiana, Ohio, en Michigan. Hadden wij nog geld hadden wij één van deze bedrijven gekocht, omdat onze plannen bij de "groundbraking" stopte.

 • no-profile-image

  Indiana: Is de samenwerking Bontrup met van Bakel een geldwitwasconstruktie ????,om de gelden van U en de andere Nederlandse boeren als zijn eigen geld te gebruiken voor investeringen in de V.S.!!!!!! Niemand gelooft toch dat Willy van Bakel zo slecht "geboerd " heeft dat alle geld weg is !!!!!! De helft van de bedrijven draaien goed ???? hoogstens 25% vooral de eerste boeren draaien goed.

 • no-profile-image

  Chrisje

  Heeft die Bontrup op een andere planeet geleefd ofzo?

 • Sleutjes

  Van Bakel is voor geen meter te vertrouwen.!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Sleutjes

  Van Bakel is voor geen meter te vertrouwen.!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • wilfred1960

  Het mooiste komt nog.......
  Hij heeft Kees Koolen aan de haak........
  Hoe dom kun je worden.
  Willy is een bizarre oplichter en Kees is een ontzettend grote sufferd.
  De grootste boer ter wereld.........jajaja inderdaad.

 • ohzo

  Bizar..

 • Koen Franken

  En hoe is Verbakel groot geworden , inderdaad door de handel in melkquota !!!!

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.