Rundveehouderij

Nieuws 1593 x bekeken 7 reacties

Boete voor overtreding quarantaineregel

Leeuwarden – Een rundvee-exporteur uit het Friese Boksum is veroordeeld tot een boete van 850 euro voor het overtreden van de 21-dagen regeling.

De handelaar en exporteur voerde drie runderen af voor de slacht, omdat ze niet drachtig waren en dus niet geschikt voor export.

De exporteur zei tegen de economisch politierechter dat hij elke straf te hoog zou vinden. Volgens hem zit er geen logica in een straf, als de dieren vanuit de stal rechtstreeks naar de slacht gaan.

De exporteur die jaarlijks met ongeveer 10.000 dieren handelt, zegt dat geen enkele deskundige hem heeft kunnen uitleggen welke fout hij precies gemaakt heeft.

Hij stalt vee voor de export op een bedrijf in Rinsumageest. ”Als dieren gust blijken te zijn, doe je ze naar de slachterij. Dat is ook om te zorgen dat andere dieren niet ziek worden, omdat je niet weet waarom dat dier niet drachtig is. Natuurlijk heb ik ook een economisch belang”, aldus de exporteur.

Officier van justitie Jack Blom eiste een boete van 850 euro. Politierechter Brinksma maakte daarvan 350 euro voorwaardelijk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dus hij kreeg 350 euro voorwaardelijk? Dan klopt de inleiding van het verhaal niet, eis en 'veroordeling' worden door elkaar gehaald. Voorts heeft de stalhouder natuurlijk groot gelijk; wat kan daaraan mis zijn, en het is veelzeggend dat niemand kan uitleggen waarom dit precies fout was, behalve dat het 'ergens' in 'regelgeving' staat. Kan Bleker geen einde maken aan zulke onzinnige dagentellerij door kantoorpersoneel dat van toeten noch blazen weet?

 • no-profile-image

  de aanhef van het artikel is niet goed, helemaal niet goed zelfs. soms lijkt het agrarisch dagblad op de Story
  volgens mij zit geen enkele lezer daar op te wachten

 • no-profile-image

  van Raalte

  Ongelooflijk. Hoe ver kan je van de praktijk staan.Regels zijn er om ze op een juiste manier te handhaven,

 • no-profile-image

  Riny

  Dit zijn de onzinnige regels in de isolatie perioden voor export van runderen.. Het blijkt nu ineens veranderd te zijn.Het mag nu blijkbaar wel, als er een goede reden voor is. Na de 21 moet je bij runderen bloedtappen. Als het goed is mogen ze daarna ge exporteerd worden. Als je er net voor dag 21 er een rund bij zou doen is het anders, maar eruit halen is heel wat anders. Maar er staan nog wel meer domme dingen in. De meeste controleurs begrijpen de regels zelf maar amper.
  Het doel moet zijn, dat er alleen gezonde dieren de grens over gaan.

 • no-profile-image

  @geen boer. De laatste zin is een beetje verwarrend. De rechter oordeelde: 850 euro boete, waarvan 350 voorwaardelijk.

 • no-profile-image

  @ Jan Braakman, dank voor de toelichting. Dus 500 boete plus 350 voorwaardelijk. Is gewoon een schande, voor iets dat niemand kan onderbouwen. Domme stoepschoonhouderij van een risicoloze raamambtenaar. Bleker; haal de Groningse bezem eens door die prutsers bij het VWA hoofdkantoor. De regiomensen zijn in de regel goed en doen wat ze kunnen, hogerop wordt het diep droef.

 • no-profile-image

  Vraag de heren maar eens om de onderbouwing van de mestwet dan. Daar worden mensen opgeknoopt voor wel meer dan 500 euro. Heffingen van 60.000 of 80.000 euro zijn geen uitzondering. Vraag PROF. DR. IR. Oenema maar eens om een onderbouwing, hij zal met z'n bek vol tanden staan.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.