Rundveehouderij

Nieuws 1689 x bekeken

’Blankvleeskalveren zijn gebaat bij meer vast voer’

Wageningen – De Europese richtlijn op het gebied van voer voor kalveren moet worden aangepast. Dat zegt onderzoeker Laura Webb op de website van het Wageningse Resource.

In het rantsoen van blankvleeskalveren zit nu relatief veel kunstmelk en een beperkte hoeveelheid kracht- en ruwvoer. De blankvleeskalveren krijgen een weinig vezelrijk dieet, omdat het ijzer in die vezels leidt tot het door de consument minder gewaardeerde rosékalfsvlees. Uit welzijnsoogpunt moeten de kalveren meer vast voer krijgen, zo blijkt uit het onderzoek van Webb.
Op een proefbedrijf van Wageningen UR zette ze kalveren gedurende vier maanden vier verschillende rantsoenen voor, met oplopende hoeveelheden vast voer. Alleen de kalveren die de hoogste hoeveelheden vast voer kregen aangeboden, vertoonden minder frustratie in de vorm van abnormaal gedrag, zo meldt Webb deze maand in Applied Animal Behaviour Science. Kalveren die te weinig vezelrijk voer krijgen, kunnen hun natuurlijke kauw- en herkauwgedrag beperkt vertonen. Als gevolg gaan ze uit frustratie abnormaal oraal gedrag vertonen, zoals schijnkauwen, tongrollen en excessief likken en bijten aan stangen en trog.
Webb heeft een tweede test gedaan met een nieuwe groep kalveren. De dieren mochten 24 weken lang zelf hun rantsoen bepalen uit een ongelimiteerd aanbod van kunstmelk, krachtvoer, gehakselde mais, stro en hooi. De kalveren dronken in de eerste weken meer kunstmelk dan ze normaal krijgen aangeboden, zo’n 10 tot 13 liter per dag. Maar dat nam in de weken daarna niet verder toe. In plaats daarvan aten ze steeds meer vast voer tot uiteindelijk bijna 4 kilo per dag.
Dit voedingspatroon wijkt sterk af van de praktijk. Webb vindt dat de hoeveelheden vast voer die in de huidige Europese richtlijn (kalveren van acht weken oud minimaal 50 gram en kalveren van twintig weken oud minstens 250 gram per dag) moeten worden verhoogd.

Of registreer je om te kunnen reageren.