Rundveehouderij

Nieuws

Andere indeling nuchtere kalveren

Den Haag – De Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) en de veemarkten in Purmerend en Leeuwarden overwegen een andere indeling van de categorieën nuchtere kalveren.

De reden daarvan is de opkomst van de rosékalfsvleessector.

Kalverhandelaren maken tot nu toe onderscheid tussen zwart- en roodbonte nuchtere kalveren en kruislingen of vleesrassen. Dat onderscheid is voor de vleeskalversector niet belangrijk. Als een vleeskalf aan de slachthaak hangt in een kalverslachterij is alleen de kwaliteit van het vlees van belang. Een slecht roodbont vleeskalf kan daarbij slechter scoren dan een goed zwartbont dier.

Daarom overwegen kalverhandelaren om voortaan een indeling in zware en lichte nuchtere kalveren te maken. Alleen voor vleesrassen en kruislingen komt mogelijk nog een aparte categorie. Eind deze week vergaderen kalverhandelaren over dit voorstel. Zij maken waarschijnlijk volgende week bekend hoe de nieuwe indeling eruitziet.

Of registreer je om te kunnen reageren.