Rundveehouderij

Nieuws 1725 x bekeken

Afzet biologische melk Denemarken en Zweden stagneert

Aarhus – De afzet van biologische melk in Denemarken en Zweden, koplopers in de biologische sector, stagneert.

Deense grootgrutters verkochten afgelopen jaar 4,2 miljoen liter minder biomelk dan in 2010 en in Zweden is de daling nog groter. Dat zeggen woordvoerders van Arla en biozuivelaars Thise en Naturmælk in dagblad Jyllands-Posten. Geen van deze zuivelbedrijven neemt daarom nog nieuwe bioleveranciers aan. Arla-directielid Jais Valeur schrijft de negatieve ontwikkeling toe aan de economische crisis. ”Die heeft een sterker negatief effect gehad op de biomelkafzet dan we hadden verwacht.”
Arla haalt in Zweden jaarlijks ruim 230 miljoen liter biologische melk op bij haar leveranciers, maar volgens Valeur kan daarvan momenteel maar 60 procent ook als zodanig en tegen meerprijs worden afgezet. In Denemarken is de biomelkplas van Arla 344 miljoen liter, waarvan in 2011 ruim 300 miljoen liter kon worden verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.