Rundveehouderij

Nieuws

1 op 10 rundveehouders zoekt extra mestoplag

Doetinchem – Rond de 10 procent van de rundveehouders zoekt extra mestopslag. Het probleem is nog niet nijpend volgens de mesttransporteurs.

Staatssecretaris Bleker heeft groen licht gegeven om vanaf 1 februari mest uit te rijden op grasland. Maar dit betekent niet dat de putten leeg kunnen. De grond is bevroren, dus van uitrijden is in de eerst week van februari nog geen sprake. Hierdoor komt rond de tien procent van de rundveehouders in de problemen met de mestopslagcapaciteit. De minimale opslagcapaciteit van zes maanden lijkt voor hen niet voldoende. Veehouders zijn daarom genoodzaakt de mest elders op te slaan.

In de provincie Utrecht hebben tussen de 5 en 10 procent van de melkveehouders opslag te kort. ”Mest uitrijden gebeurt nog niet door het winterse weer. Het is rustig”, aldus een mesttransporteur. Deze veehouders moeten putruimte huren voor rond de acht tot negen euro per kuub. Volgens de loonwerker is het aantal veehouders dat alsnog mest te kort heeft niet schokkend groot. ”In de provincie zijn veel nieuwe stallen gebouwd die een grotere opslagcapaciteit hebben in vergelijking met de oude melkveestallen”. Volgens Jos van ’t Erve van DLV Bouw hebben nieuwe stallen vaak meer opslagcapaciteit dan nodig is voor het aantal dieren dat er in eerste instantie in gehuisvest wordt. ”Deze kunnen mest van collega-veehouders onderbrengen. Ook wordt de mest soms in lege putten bij gestopte veehouders ondergebracht”, aldus Van ’t Erve.

Bij Drentse melkveehouders zijn er ook weinig problemen met de mestopslag. Een opslagvergoeding ligt rond de drie euro per kuub rundveemest. Prijzen om de rundveemest te verkopen liggen tussen de 12 en 15 euro. Ook in de provincie Friesland zijn nog geen grote problemen om de rundveemest kwijt te kunnen. ”Van onze klanten huurt op dit moment rond de tien procent opslag bij ons”, aldus een mestransporteur in Friesland. De kosten om opslag te huren zijn rond de acht euro per kuub. Veel rundveehouders laten een vrachtwagen van 40 kuub weghalen en kunnen dan weer twee weken voorruit. Met een beetje geluk is de vorst over twee weken voorbij en kan de mest weer op het land worden uitgereden.

Of registreer je om te kunnen reageren.