Rundveehouderij

Nieuws 7218 x bekeken

Vreugdenhil bouwt nieuwe melkpoederfabriek

Voorthuizen - Zuivelonderneming Vreugdenhil Dairy Foods wil medio volgend jaar een nieuwe melkpoederfabriek bouwen in Gorinchem, naast de bestaande fabriek.

De uitbreiding is nodig om de verwachte marktvraag en het melkaanbod op te vangen. Qua capaciteit zal de nieuwe fabriek eerst iets kleiner zijn dan de bestaande. De infrastructuur biedt genoeg ruimte om de capaciteit later te kunnen verdubbelen. Voor de bouw is een investering nodig van zo’n 35 miljoen euro.

De fabriek zal gebruik maken van de modernste technologieën op het gebied van hygiëne, efficiency en duurzaamheid. "Door een geheel nieuwe fabriek te bouwen, ben je in staat het hele proces opnieuw te definiëren en aan de allerhoogste toekomstige marktwensen te voldoen," zegt Albert de Groot. Bijkomend voordeel is dat een separate fabriek het huidige productieproces het minst verstoort.

Voor Gorinchem is gekozen omdat Vreugdenhil-dochter Nemelco reeds het grootste deel van de melk uit deze omgeving betrekt. Bovendien is er ruimte beschikbaar. Ook ligt de haven van Rotterdam dichtbij.

Er is gekeken naar nieuwbouw buiten Nederland, bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland of Ierland, maar die opties vielen snel af. "We geloven in de kracht en de kwaliteit van de Nederlandse melkveehouderij en zuivelindustrie. Daar willen we onderdeel van  blijven," zegt De Groot.

De nieuwe fabriek moet in 2014 gereed zijn. Ook in Scharsterbrug wordt geïnvesteerd in extra capaciteit, energiebesparing en verbetering van de installaties.

Vreugdenhil kiest er uitdrukkelijk niet voor om te diversifiëren. Jan Vreugdenhil: "Onze aanwezigheid in de bovenkant van het melkpoedersegment willen we verder verstevigen en uitbouwen."

 

Duurzaamheid en continuïteit

Hoewel Vreugdenhil Dairy Foods een exportgedreven bedrijf  is wil het haar leveranciers ook meenemen in haar duurzaamheidstraject en hen onder andere stimuleren om de koeien te blijven weiden. "Weidegang  is goed voor het imago van de boeren zelf en daarmee ook voor Vreugdenhil. In dat kader hebben wij ook het convenant Weidegang samen met andere NZO leden ondertekend. Bovendien is duurzaamheid iets wat past bij onze onderneming. Ondernemingen die een continuïteitsdoelstelling hebben moeten per definitie duurzaam zijn. Wij merken tevens dat duurzaamheid en rendement hand in hand kunnen gaan. Als voorbeeld noemen wij energiebesparing, wat tot een forse kostenbesparing moet leiden. Bovendien heeft het invloed op de grootte van de CO2-footprint."

Of registreer je om te kunnen reageren.