Rundveehouderij

Nieuws

Verband tussen runder-tb in dassen en vee aangetoond

Belfast – Onderzoekers van de Universiteit van Glasgow zeggen het verband tussen runder-tb bij dassen en bij koeien, en daarmee de besmetting van die koeien door de dassen, aangetoond te hebben.

De wetenschappers vergeleken in een bepaalde regio in Noord-Ierland het DNA van de tb-bacterie van besmette koeien en van in dezelfde regio door automobilisten doodgereden dassen. Daarbij bleek dat DNA nagenoeg overeen te komen. Bovendien bleek het DNA van de betrokken koeien beter vergelijkbaar met dat van de dassen dan met dat van eveneens besmette koeien op naburige boerderijen. De onderzoekers leiden daaruit af dat de koeien door de dassen besmet moeten zijn en de ziekte niet van elkaar opgelopen hebben. ''Onze gegevens tonen aan dat een das recent de ziekte heeft overgedragen op de koeien of vice-versa. Dat kan ook meerdere keren zijn voorgekomen'', aldus Roland Kao van het onderzoeksteam in Glasgow.

Prof. Kao blijft echter huiverig om op basis van zijn onderzoek het ruimen van dassen aan te bevelen. Een geplande proef daarmee in enkele kleinere regio's in Engeland is juist dit najaar opnieuw uitgesteld tot begin volgend jaar. ''Dit is een ingewikkeld interactief ecologisch systeem. Door eenvoudigweg de dassen te ruimen ga je voorbij aan de complexiteit.''

Of registreer je om te kunnen reageren.