Rundveehouderij

Nieuws

Vakbonden boos op FrieslandCampina

Utrecht – Ruim 400 ex-werknemers van FrieslandCampina krijgen komende drie jaar te maken met een AOW-gat van duizenden euro’s. Zij vallen als gevolg van het verhogen van de AOW-leeftijd in een gat van respectievelijk 1, 2 of 3 maanden.

FrieslandCampina laat de gedupeerden volgens de vakbonden in de kou staan. CNV-bestuurder Siwart Swart spreekt van ‘een beschamende vertoning’. Het gaat om werknemers die in 2013, 2014 en 2015 de leeftijd van 65 jaar bereiken en al met pré-pensioen zijn. Omdat het ouderdomspensioen ook opschuift gaat het om grote bedragen. “Elke maand zonder AOW en pensioen betekent voor deze mensen een inkomensverlies van pakweg bruto 2.000 euro”, zegt Harry Vellenga van FNV bondgenoten. “FrieslandCampina legt dat inkomensprobleem totaal bij de ex-werknemers neer. De ex-werknemers kunnen geen kant op.”

FrieslandCampina meldt dat de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) de vakbonden heeft laten weten dat de zuivelbedrijven geen invloed hebben op maatregelen die de overheid neemt, maar graag willen meedenken over een oplossing voor toekomstige effecten. FrieslandCampina biedt ook een renteloze lening aan voor ex-medewerkers die aantoonbaar in financiële problemen komen als gevolg van deze maatregelen. Volgens de NZO werkt de overheid daarbij nog aan een overbruggingsregeling.

Volgens de bonden probeert FrieslandCampina het probleem naar de overheid te schuiven. “Maar het bedrijf heeft wel degelijk een verantwoordelijkheid naar ex-werknemers”, zegt Vellenga. “Deze werkgevers hebben de laatste tien jaar vele jaren geen pensioenpremie hoeven betalen, terwijl de premie bij de werknemers wel steeds werd ingehouden. Die premie is niet in de pensioenpot terecht gekomen, dat bespaarde het bedrijf honderden miljoenen! En dan durven ze nu niet thuis te geven aan hun ex-werknemers.”

Of registreer je om te kunnen reageren.