Rundveehouderij

Nieuws

Schmallenberg aangetoond in rundersperma

Lelystad/Greifswald – Europese onderzoeksinstituten hebben in sperma van fokstieren erfelijk materiaal van het Schmallenberg-virus aangetroffen.

Het is nog niet duidelijk of het virus ook via inseminatie kan worden overgedragen.

Het Duitse Friedrich Loeffler Institut meldt dat daar 740 rietjes van 94 besmette stieren zijn onderzocht. In 26 rietjes van 11 stieren werden sporen van het virus gevonden.

In één geval vonden de Duitse onderzoekers aanwijzing voor een onderbreking van de periodes waarin het virus via het sperma kan worden uitgescheiden. Dat zou erop kunnen duiden dat het virus als het ware zou kunnen sluimeren en dat een dier nadat het negatief is bevonden toch weer virus zou kunnen uitscheiden.

Onderzoeker Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad wil hier geen conclusies aan verbinden “Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om te kunnen zeggen wat deze waarneming betekent.”

Van der Poel zegt dat ook in Lelystad en bij onderzoek in Frankrijk is vastgesteld dat erfelijk materiaal van het virus in sperma kan voorkomen. “De verschillende instituten hebben dat gevonden in rietjes van stieren uit meerdere landen in Europa”, zegt Van der Poel. Of er levend virus in het sperma aanwezig kan zijn, wordt met nadere dierproeven onderzocht.

De vraag of virus via sperma overdraagbaar is, wordt met die proeven  nog niet beantwoord. Daarvoor is een aanvullend en gecompliceerd onderzoek nodig, zegt Van der Poel. “Het eerste doel is dat we met zekerheid kunnen aantonen dat sperma virusvrij is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.