Rundveehouderij

Nieuws 2602 x bekeken 2 reacties

Schapenwormen resistent tegen moxidectine

Deventer - Onder lammeren is voor het eerst in Nederland resistentie in maagdarmwormen aangetoond tegen het middel moxidectine. Dit is ook bekend als ivermectine.

Het middel is op de markt onder de naam Cydectin en wordt volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren veel gebruikt.

De resistentie bij de wormen komt niet als een complete verrassing. Er waren al signalen dat het middel niet meer goed werkte. De resistentie is vastgesteld op een bedrijf in het midden van het land. De GD testte wormmiddelen uit op zes groepen lammeren. Daarbij bleek dat moxidectine maar voor 76,5 procent effectief was tegen de rode lebmaagworm Haemonchus contortus.
Nieuwe middelen, zoals Zolvix, werken wel nagenoeg volledig effectief. Zolvix bevat de werkzame stof monepantel. Dat is een middel dat goed werkt tegen rondwormen.

Het is voor het eerst dat moxidectine-resistentie in Noordwest-Europa is vastgesteld. Buiten die regio komt de resistentie bij schapen al meer voor.

Laatste reacties

  • politiek

    Totaal onmogelijk is het als er resistentie is van ivermectine bij goed gebruik van het middel. Je vernietigd immers alle aanwezige wormen in het dier. Resistentie kan wel ontstaan als je wormmiddelen niet correct inzet. Dosering te laag, behandeling niet afgemaakt of slechts bij b.v. een gedeelte van de dieren wormbestrijding gedaan.Je vernietigd b.v. 90 % en die andere , nog aanwezige 10 % van de wormen gaan resistentie opbouwen tegen het middel. Je kunt het vergelijken als het inzetten van een antibioticakuur. Ook die dien je volledig af te maken , juist om ervoor te zorgen dat er geen resistentie opgebouwd wordt. Zomaar wat aandoen met antibiotica en wormmiddelen bouwt inderdaad wel resistentie op van bewuste middelen. Vervolgens moet je steeds zwaardere middelen inzetten om doel te bereiken inzake wormbestijding en ook met gebruik antibiotica. ( derde en vierde generatie)

  • Bison

    In Hiroshima waren er ook overlevenden na de atoombom Politiek.
    Je kan internal parasites nooit 100% de baas,..je kan het alleen onder controle houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.