Rundveehouderij

Nieuws 3119 x bekeken

Runder-tbc op Gelders bedrijf

Utrecht – Op een veebedrijf in Gelderland is in oktober runder-tbc geconstateerd. De dertien aanwezige runderen zijn geruimd. Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

De runder-tbc werd bij twee runderen ontdekt tijdens controles in twee verschillende Nederlandse slachthuizen. De eerste ontdekking was al in de tweede week van oktober, de tweede in de eerste week van december. Beide runderen komen uit België. Een van de dieren stond echter nog enkele maanden op stal in Gelderland. Het andere rund is rechtstreeks vanuit België naar de Nederlandse slachterij vervoerd. De NVWA onderzoekt het vee op drie contactbedrijven van het bedrijf in Gelderland. Twee van de bedrijven zijn weer vrijgegeven. Het andere bedrijf is nog geblokkeerd. Volgens de NVWA-woordvoerder zijn tot nu toe geen melkveebedrijven bij het onderzoek betrokken.

In België zijn, naar aanleiding van de vondst in Nederland, 147 rundveebedrijven geblokkeerd. Een besmet bedrijf in de provincie Luik is geruimd, zo laat het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen weten. De NVWA heeft de gegevens ontvangen van runderen die van dit besmette bedrijf in de afgelopen jaren naar Nederland zijn geëxporteerd. De bedrijven die deze dieren hebben ontvangen worden door de NVWA onderzocht.

Hoewel België sinds 2003 officieel vrij is verklaard van rundertuberculose worden elk jaar wel enkele haarden vastgesteld. Rundertuberculose is een traag groeiende bacterie. De infectie kan jarenlang latent blijven. Een groot aantal tuberculosevrije landen krijgt te maken met terugkomende haarden bij rundvee. Runder-tbc is een zoönose die kan worden overgedragen op iedereen die met een besmet dier in contact komt.

In België werd ook vorig jaar een geval geconstateerd. In 2010 werd in België nergens runder-tbc vastgesteld, in 2009 één keer en in 2008 twaalf keer.

Of registreer je om te kunnen reageren.