Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

Rauwe melk als religieus principe

Loganville - Melkveehouder Vernon Hershberger uit Loganville in de Amerikaanse staat Wisconsin grijpt de vrijheid van godsdienst aan in de juridische strijd voor de productie van rauwe melk.

De veehouder heeft een constructie bedacht waarbij de afnemers van de melk zijn dieren leasen. Daarmee omzeilt hij de regelgeving voor veehouders.

Het ministerie van landbouw is in 2010 tegen hem in actie gekomen na tips over de illegale werkwijze van de veehouder. In grote lijnen komt het er op neer dat hij volgens de officier van justitie melk produceert zonder vergunning. Daarbij heeft de overheid ook het argument gebruikt dat rauwe melk ongezond is.

In de lokale pers verdedigt de melkveehouder zich tegen de aantijgingen. Hij zegt geen andere autoriteit te erkennen dan God.  "Zolang ik andere mensen geen kwaad doe, zie ik niet in waarom ik mijn voedsel niet mag delen met anderen, zoals de bijbel voorschrijft", aldus de veehouder, die zelf een gewezen Amish is.

De officier van justitie heeft hem aangeboden celstraf te ontlopen door schuld te bekennen en een boete te betalen. Maar Hershberger houdt zich vast aan zijn principes, ook zal zou dat betekenen dat hij de cel in moet, zegt hij in de Journal Sentinel.

Laatste reacties

 • Bison

  Er is niks verkeerd met rauwe melk drinken,moet iedereen zelf weten,..ik ben er op opgegroeid zonder kwalijke gevolgen.
  Maar om door Vernon er nou godsdienst bij te halen om zijn zin door te drijven is een beetje ver gezocht.

 • sybrenm1

  Godsdienst wordt er in Amerika veel bij gehaald.

 • Mulders

  er is geen lekkerder soort melk dan rauwe melk

 • Demeter Griend

  Ja, moedermelk.

 • joannes

  @Sybrenm1, en in Nederland wordt ook godsdienst er veel bij gehaald! Wat te denken van het vegetarisme? En het ritueel slachten? Onder het mom van ethiek, en niet van deze tijd, worden algemene normen in gevoerd die een minderheid of... een meerderheid blijkbaar het recht geven een andermans leven te dirigeren. Democratie wordt gebruikt maar ook misbruikt om autoriteit en wet te ¨gebruiken¨! Diegene die dit spel spelen zijn vaak in het front bij de politiek omdat ze aan de grenzen, van waarden en normen, (te) veel aandacht krijgen van de media.

 • Jan Zonderland

  Hier in Ontario is ook een boer al jaren in juridische strijd gewikkeld omdat hij rauwe melk verkoopt aan burgers en dat mag nou eenmaal niet hier. Hij liet mensen dan aandelen in zijn koeien kopen zodat ze de melk van hun eigen (deel van een) koe konden drinken. Maar dat mocht ook weer niet. Allerlei (on)gezondheidsaspekten worden aangehaald om het verbod te handhaven. Maar is het in Nederland ook niet verboden om rauwe melk af boerderij te verkopen ?

 • Bison

  Ik heb het hier in Northern Alberta ook jaren rauwe melk verkocht,er was zat vraag naar.
  Ik verkocht room en zelfgemaakte gouda kaas ook.
  De overheid kreeg het in de smiezen en ik moest er mee stoppen,...bunch of idiots.

 • jordi 1455

  ik drink al 15 jaar rauwe melk en ik ben er nooit ziek van geworden.

 • jackbierman

  Daarom ben je nooit ziek
  Rauwe melk en boter wordt nog steeds ondergewaardeerd! Als er iets slecht en ongezond is dan is het wel margerine. Voor de otstandkoming ervan is waterstofgas door plantaardige olie gejaagd om het smeerbaar te krijgen. Door de hitte gaat echter de vetmoleculen met zich zelf reageren waardoor je transisomeren krijgt. Deze zijn giftig en slaan zich op in je lichamelijke vet. Lullig maar zowat niemand weet dit!!.. Hoe meer er geknoeid is en hoemeer producten bewerkt zijn hoe slechter ze worden. Alles rauw van de boerdeij is het beste. Dit geld ook voor aardappelen en groente.

 • jordi 1455

  jackbierman

  ik wist dat margerine niet gezond was.
  Zelf vindt ik supermarktmelk niet te drinken.

 • Nathanael

  Als rauwe melk zo ongezond is, moet de overheid en volksgezondheid maar eens verklaren waarom veel mensen met een 'melkallergie' wel rauwe melk kunnen nuttigen zonder allergische reactie...

 • joannes

  Nathanael, dan kan je het geen melkallergie noemen maar moet je het een allergie voor ¨hulp en conserverings stoffen¨ noemen. De naam melkallergie suggereert een foute conclusie of begrip! Zo wordt uit gemak en onbegrip een eerlijk product met negatieve publiciteit gerelateerd.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.