Rundveehouderij

Nieuws

Ranglijst top-zuivelbedrijven volop in beweging

Utrecht – De ranglijst van de 20 grootste zuivelbedrijven ter wereld is volop in beweging, en dat zal ook de komende jaren zo blijven.

Dat signaleert Rabobank International bij de publicatie van de jaarlijkse ranglijst van grootste zuivelbedrijven ter wereld. De nummer 1-positie is al jaren stevig in handen van voedingsgigant Nestlé, maar direct daaronder is er al volop beroering. De Franse multinational Danone kan de tweede plaats nog vasthouden, maar ziet zich steeds meer op de huid gezeten door een andere Franse zuivelreus Lactalis. Dit bedrijf, in handen van de familie Besnier, kocht er veel omzet bij door de overname van met name het Italiaanse Parmalat en, in mindere mate, het Zweedse Skanemejerier.

Door de sterke opmars van Lactalis zakte het Nieuw-Zeelandse Fonterra een plaats op de lijst naar positie 4, net voor het Nederlandse FrieslandCampina. Het Deens/Zweedse Arla staat op plaats nummer 8, maar zag de omzet ook sterk stijgen door de inlijving van het Duitse MUH en het Britse Milk Link. De omzetcijfers hiervan zijn echter nog niet verwerkt in de ranglijst voor 2012. Hetzelfde geldt voor de omzet van Alaska Milk Corporation, het bedrijf dat FrieslandCampina dit jaar overnam in de Philipijnen.

De meeste bedrijven in de zuivel top-20 zijn en blijven spelers uit ontwikkelde, Westerse landen die lid zijn van de Oeso. Toch valt op dat andere bedrijven bezig zijn met een stevige opmars. Het meest opvallend in dit verband noemt de Rabobank de opmars van de Chinese zuivelreuzen Yili (omzet 4,2 miljard) en Mengniu (ook een kleine 4,2 miljard omzet). Die resultaten behalen ze op de eigen markt, maar die is groot en nog steeds groeiend.

Of registreer je om te kunnen reageren.