Rundveehouderij

Nieuws 12923 x bekeken 5 reacties

Prijs melkquotum onder druk

Doetinchem - De prijs van het melkquotum heeft de afgelopen weken flink onder druk gestaan. Zo noteerde handelsbedrijf Melkstroom afgelopen dinsdag voor het eerst in zijn geschiedenis onder de 10 euro voor koopmelk (€9,95 per kilo vet).

De onzekerheid of het quotum dit jaar wel vol gemolken wordt, zorgt voor een afwachtende houding onder kopers en leasers. Het aanbod van koopmelk kan de vraag goed aan en voor de juiste prijs kan dit ook direct geplaatst worden. Daarnaast hebben nu meer melkveehouders wat ruimte over om melk te verleasen waardoor het aanbod redelijk ruim is.

De kopers en leasers hebben het wat betreft de prijs dit jaar meer voor het zeggen. Dit komt omdat het aanbod groot genoeg is en de handel rustig verloopt. Hierdoor kunnen de kopers en leasers afwachten totdat er iets langskomt voor de goede prijs.

Koopmelk noteert nu gemiddeld  €9,90 per kilo vet, dit is afhankelijk van de vetpercentages. Leasemelk is wederom hard in prijs gedaald en kost nu ongeveer €2,60 per kilo vet.

Wat opvalt is dat de vraag naar nul procent koopmelk wat groter is dan voorgaande jaren. Deze nul procent melk is al vol gemolken door de huidige eigenaar en wordt nu al verkocht voor het nieuwe melkjaar. De prijs voor nul procent melk ligt rond €7,50 per kilo vet.

Melkveehouders die weten dat ze veel over hun quotum heen melken leasen nu in veel gevallen een gedeelte van het benodigde quotum relatief goedkoop bij. De superheffing kost namelijk €27,83 per 100 kilo melk overschrijding, lease kost bij een vetgehalte van 4,3 procent circa €11,20 per 100 kilo melk. Als het quotum niet vol komt dan hebben ze een goedkope ‘verzekering’ betaald. Melk leasen kan tot 15 februari. Voor deze datum moet een veehouder een inschatting maken van zijn productie voor het huidige melkjaar. Als het quotum vol komt dan hebben de leasers flink bespaard.

De melkleverantie ligt tot en met november 0,46 procent lager dan vorig jaar, dit komt neer op 35,6 miljoen kilo melk. De gehaltes in de melk liggen wel hoger dan vorig jaar. Zo ligt het gemiddelde vetpercentage tot en met november op 4,35 procent, vorig jaar was dit 4,33 procent. Uit de meest recente gegevens van FrieslandCampina blijkt dat de melkleverantie in de afgelopen twee weken een aardige stijging laat zien en bijna op het niveau van vorig jaar ligt. Het vetpercentage is zelfs gestegen naar zo’n 4,6 procent.

Als de melkveehouders de productie met de hoge gehalten de komende maanden op pijl kunnen houden kan het quotum vol komen. Maar een periode met strenge vorst kan nog roet in het eten gooien.

De quotumhandel zal de komende periode dan ook sterk afhankelijk zijn van de melkaanvoer. Bij positieve geluiden zal de handel opleven en bij negatieve weer inzakken, het is dus rennen of stilstaan.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Het quotum is 1% uitgebreid in dit jaar.

 • Demeter Griend

  Ben blij dat ik het laatste heb verkocht. Kan ik lekker uitslapen. Mocht ik in 2015 weer wat koetjes gaan melken dan wordt het denk ik een melkrobot. Eerst maar eens sabbatical houden.

 • JeroenvBuuren

  goedkope verzekering. tja kun je zeggen..... ik noem het een hele dure prijs voor niet goed grip hebben op management. Verklaart wellicht de 40% met liqiditeitsproblemen...
  Had al eerder verleasd voor 3,90 :).

 • Mels

  Heb nooit begrepen dat het zo duur kon zijn,een hap lucht financieren das het enige wat velen gedaan hebben.

 • Jennenmik

  Quotum kopen is geld betalen om harder te mogen werken? logica ??

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.