Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

O Man nog steeds de standaard bij zwartbont

Bij de zwartbonte Holstein is O Man vrijwel alom aanwezig. Dat blijkt uit de indexdraai van 5 december.

De allround en zeer stabiele vererving van de O Man-zonen en kleinzonen zorgen ervoor dat O Man de standaard in het HF ras is. Mascol zonen blijken een goed alternatief zoals Persuader en Maik uit een Noorder Dustin en Ronald moeder. Zij hebben een meer Nederlandse bloedvoering. Opvallend is de plaats van Jeeves. Zijn vader Outside is amper gebruikt in Nederland vanwege het lage melkeiwitgehalte. Ondanks dat Jeeves ook lage gehalten heeft weet hij met een uitstekende levensduur, uiergezondheid en vruchtbaarheid op de tiende plaats te komen. Van Paramount lopen al vele goede dochters in Nederland. Zijn zonen lijken hem nog niet te overtreffen. Helaas moet geconstateerd worden dat een hoge genomics waarde (fokwaarde mede bepaald op basis van DNA-onderzoek) nog niet resulteert in bijzondere dochterprestaties. De Biesheuvel Sunrise stond eens torenhoog voorspeld, nog boven zijn grootvader O Man. Nu, nog geen jaar met dochters aan de melk, blijkt hij 134 plaatsen lager te staan in de grijze middenmoot.

De roodbonten brengen ook flink wat nieuws. Er zijn nieuwe stieren in de toplijst terecht gekomen met een iets andere afstamming. Red Frontier is een Spencer zoon uit een Andries met hoge gehalten. Franklin is een Mr. Burns zoon uit een Taco moeder een loot van de bekende Florina familie. De veelgebruikte Fidelity heeft een groot aantal dochters uit de fokperiode aan de melk en handhaaft zich net achter koploper Kodak. Vanuit het buitenland komen Big Apple (Talent x Regiment) en de zeer opvallende stijger Lucatoni (vader Laurel) uit Duitsland.

Eén reactie

  • NoordHollander

    weinig nieuwerwetse ontwikkelingen en nog steeds geen genomicstopper........
    of komt die soms nooit????

Of registreer je om te kunnen reageren.