Rundveehouderij

Nieuws

Nuttige eiwitten in melk tegen astma

Amersfoort – Eiwitten in koemelk helpen vermoedelijk tegen astma en hooikoorts. Dat zegt immunoloog Joost van Neerven van FrieslandCampina, die ook een dag per week aan de Universiteit Wageningen verbonden is.

Van Neerven heeft diverse studies op het gebied van allergie, borstvoeding en koemelk-eiwitten naast elkaar gelegd. In rauwe melk, en ook in gepasteuriseerde melk, zitten deels dezelfde eiwitten als in moedermelk, alleen lopen de concentraties voor sommige van deze eiwitten wel uiteen. Diverse melkeiwitten beïnvloeden de werking van het immuunsysteem en kunnen het effect van rauwe melk consumptie op de ontwikkeling van astma helpen verklaren.

Onderzoekers kwamen deze eigenschap in de tweede helft van de jaren 90 op het spoor. Kinderen die op de boerderij opgroeien bleken minder last te hebben van diverse allergieën. In verschillende studies is volgens Neerven aangetoond dat het feit dat deze kinderen boerderijmelk dronken een van de belangrijkste factoren was. In rauwe melk blijven eiwitten voor een groot deel intact. In gepasteuriseerde melk blijven de eiwitten voor een groot deel intact, maar in sterk verhitte melk niet.

“In het allergieveld is de mogelijk beschermende rol van zuivel bij allergie al langer bekend, maar binnen de zuivelwereld is met deze informatie nog niet veel gedaan”, legt van Neerven uit. Hij ziet mogelijkheden voor het gebruik van deze specifieke eiwitten in babyvoeding bijvoorbeeld om de kans op astma en mogelijk ook infecties bij kinderen te verminderen. “Het is niet ondenkbaar dat we de effecten op allergieën kunnen vertalen naar de effecten op infecties. Als een eiwit effect heeft op astma, een immunologische aandoening van de luchtwegen, is het goed mogelijk dat zo’n eiwit ook effect kan hebben op de afweer tegen ziektekiemen.” De komende tijd gaat van Neerven verder met zijn onderzoek naar de functie van structuurversterkende eiwitten, voor toepassingen in zuivelproducten.

Of registreer je om te kunnen reageren.