Rundveehouderij

Nieuws 2799 x bekeken 3 reacties

Melkproductie 2012 vooral groter in Oost-Europa

Brussel - De Europese melkproductie is in de eerste zes maanden van het nieuwe quotumjaar nog met 0,3 procent gestegen, maar niet meer in acht belangrijke melkproducerende lidstaten, waaronder Nederland, Frankrijk en Ierland. Dit meldt de Europese Commissie is haar jongste rapportage over de zuivelmarkt.

De Ierse melkproductie liep het hardst terug en daalde met 3,9 procent. Daarna volgden Luxemburg, Italië, België, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Bulgarije. In deze landen daalde de productie met achtereenvolgens 2,8, 2,7, 1,1, 0,9, 0,6 en 2 maal 0,2 procent. Het sterkst steeg de melkproductie in achtereenvolgens Letland (+9,6 procent), Hongarije (+7,9) en Polen (+7,6).

Bij de zuivelproducten stegen de productie van mageremelkpoeder, kaas en boter het hardst. Van het eerste product werd 2,9 procent meer gemaakt en van beide andere producten 1,4 procent meer.

Bij de (bulk)exportproducten deden mageremelkpoeder en kaas het ook goed, al liet Algerije het dit jaar tot nog toe behoorlijk afweten bij de import van melkpoeders. De laatste weken is het land weer meer aan de markt, zo wordt vermeld. De kaasexporteurs profiteerden van een goede vraag vanuit met name Rusland, maar ook andere landen, zoals Mexico en Japan. Sinds begin dit jaar is de Europese kaasexport gestaag toegenomen. Daarbij lag die sinds maart ruim boven het niveau van vorig jaar. In oktober werd een voorlopige piek bereikt van 75.000 ton per maand. Ook sindsdien is de export volgens de berichten goed door gelopen. Belangrijk is ook dat de kaasprijzen sinds afgelopen nazomer flink boven het niveau van vorig jaar zijn uitgekomen. Geleidelijk aan is ook de botermarkt, die sinds eind vorig jaar slecht was, goed hersteld.

Laatste reacties

  • stefvanbergen

    nou gelukkig goede berichten en dat we wat minder melken als nederland is niet zo erg

  • joannes

    En... hoe zit het met de consumptie? Bij het naast elkaar zetten van aanbod en... consumptie krijgen we een idee van de prijsvorming? Prijsvorming die zo belangrijk is voor het rendement. Je kan beter een paar liter minder melken tegen een hogere prijs dan de markt overvoeren en je arm voeren!

  • alco1

    In dit onderwerp komt ook altijd naar voren of we door kunnen of moeten gaan met quotering. In ieder geval niet op de manier zo we het altijd gedaan hebben. N.M. dat de staat het regelt, want die heeft een tweeledig belang. Ook een zo goedkoop mogelijk voedselpakket. Echter zal door de vrijere wereldmarkt hiervoor een concept bedenken hoogstwaarschijnlijk ondoenlijk zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.