Rundveehouderij

Nieuws 38 reacties

'Melkprijs zal na 2015 gaan dalen'

Dublin – De melkprijzen zullen na het afschaffen van de quota in 2015 onherroepelijk gaan dalen. Dat komt door de sterke groei in de melkproductie die door de grote Europese zuivelbedrijven wordt voorzien.

Dat stelde directeur Kevin Lane van de Irish Dairy Board, de marketingorganisatie voor Ierse zuivelproducten, tijdens de jaarvergadering van de bond van Ierse veehouders ICMSA in Dublin. In Ierland zelf wordt voor 2015 zelf een toename in de melkproductie van 15 tot 17 procent voorzien. In de jaren daarna tot 2020 komt daar jaarlijks dan nog eens 5 tot 7 procent bij. Maar daarnaast voorziet bijvoorbeeld Arla een toename met 10 procent, terwijl FrieslandCampina uitgaat van 20 procent meer melk, aldus Lane die met de directies van beide bedrijven heeft gesproken. ''Het is moeilijk in te zien hoe we problemen kunnen vermijden als dergelijke volumes op de markt gaan komen. Ik deel dan ook de zorgen van minister Coveney over de melkprijzen in de jaren na de quota.''

Lane waagt zich niet aan een voorspelling over de omvang van de prijsdaling. Hij wijst er echter wel op dat de problemen nog verergerd kunnen worden, omdat ook elders in de wereld aanzienlijk meer melk op de markt komt. Zo is de melkproductie in Nieuw-Zeeland de laatste twee jaar met 17 procent toegenomen en die in India dit jaar tot nu toe met 6 procent.

Laatste reacties

 • John*

  koeien zijn vlug naar het slachthuis gestuurd als de opbrengsten de kosten niet meer dekken en er geen vangnet. Gelukkig voor de melkveehouderij is vraag en aanbod met melk sneller bij te sturen dan met varkens. bij de melk kan de productie in een dag naar beneden, het laten dalen van het varkensaanbod duurt een jaar.

  De bedrijven met de laagste kritieke opbrengstprijs zullen de minste koeien uit de productie hoeven te halen en zullen maximaal blijven profiteren van de pieken die gaan volgen.

 • John*

  koeien zijn vlug naar het slachthuis gestuurd als de opbrengsten de kosten niet meer dekken en er geen vangnet. Gelukkig voor de melkveehouderij is vraag en aanbod met melk sneller bij te sturen dan met varkens. bij de melk kan de productie in een dag naar beneden, het laten dalen van het varkensaanbod duurt een jaar.

  De bedrijven met de laagste kritieke opbrengstprijs zullen de minste koeien uit de productie hoeven te halen en zullen maximaal blijven profiteren van de pieken die gaan volgen.

 • poldes

  Zou de zuivelindustrie verslaafd geworden zijn aan de quotering bij boeren en
  via influisteringen bij de politiek;de ideale lage goed bevallende inkoopprijs voor boerderijmelk tot gevolg bereikt hebbende?

 • Mozes

  Als in Europa de melkquotering zou blijven maar de VS, Nieuw Zeeland, Australie en Argentinie gaan de melkproductie uitbreiden zal de melkprijs dan niet gaan dalen?

 • joannes

  Precies John* geholpen door de Banken (Rabo) met hypotheken en de Overheid met subsidies en natuurlijk de adviseurs, die de plannen bedenken en executeren, zullen er bij deze shock weer winnaars en verliezers gesorteerd worden. Het is jammer dat er zoveel mensen geld verdienen aan de narigheid van boeren. Want diegene die met de hypotheek over kling zijn gejaagd en hun cijfers niet halen sneuvelen en natuurlijk diegene die die hoge kostprijs hebben zonder reserves. Want..... een hoge kostprijs nu maar met reserves geeft de ruimte om zodirect een modern bedrijf goedkoop te kopen uit een bankroet.

 • alco1

  Precies Mozes en zo sta je dan met de rug tegen de muur, maar om dan zoals joannes #5 anderen de schuld te geven gaat ook wel een beetje te ver. We zijn het zelf die advies inwinnen en geld los peuteren bij de banken en een handtekening zetten.

 • Piet, Midden-Europa

  @alco1, u bent realistisch, u begrijpt het !!!... Want zo zit de vork in de steel !!!...

 • joannes

  alco1, zolang de mensen die geld aan investeringen verdienen praten over concurreren op wereldniveau met landen als de US, Agentinië, New Zealand, enz, ... worden boeren misleid is mijn stelling! Concurreren met landen waar, de grond, het voer, het personeel,, enz goedkoper is en..... er minder restrictieve regels gelden tav dieren huisvesting, mest afvoer e.d. is gewoon bedrog! En daarbij komen nog de afstanden naar die groei consumptie gebieden: voor de concurrentie kleinere afstanden! Kortom kapitaal investeren om de laagste kostprijs te scoren lukt nooit in verhouding met die concurrentie. Je zal voor EUropa moeten produceren en daar produceren we al zoveel dat met alle werk en afstand de producten goedkoper als mineraal water of frisdranken wordt verkocht! Diegene die boeren overtuigen die handtekening te zetten zijn of gewone gemotiveerde opdracht uitvoerders of oplichters. Want het gevolg is dat gezinnen hun familie kapitaal, land en gebouwen, verhypotheken aan een gewetenloze bank voor een levenlang voor weinig werken omdat banken zoveel mogelijk collega boeren hypotheken proberen te verkopen.

 • info104

  wat gaat er gebeuren met het voer wat nodig is voor de koeien als er massaal word gemolken ,ik denk dat er een nog grotere vraag naar weidebouwgrond komt,maar ook de akkerbouw heeft nu al grote vraag naar teeldgrond voor bv. aardappel zie de prijzen die nu al door fritesfabriekanten in Belgie voor seizoen 2013 worden geboden , de graanprijs word door speculanten al naar de 25 cent gedreven zodat boeren meer graan gaan verbouwen en minder aardappelen, bonen,erwten, ed. Het zou wel eens interesant kunnen worden om geen melk meer te produceren en over te schakelen op akkerbouw. Dat zal niet overal kunnen wegens de toelaatbaarheid van de grondsoort, er zijn nu al melkveehouders die dit jaar zijn overgeschakeld. Zij kunnen nog wel eens veel meer rendament behalen als de veeboer met minder uren. Zij hebben minder vaak een bank nodig wat best een lekker gevoel en minder stres geeft.

 • ghlegebeke

  ik heb geen medelijden met die boeren ze klaagen steen en been maar als
  ziet hoe ze op veel Bedrijfen het voor elkaar hebben voor hun zelf kan ales
  een andere colega veehouder gunnen ze niks (ze bueren deze maand van
  D.R 45000.-Bedrijfstoeslag.

 • poldes

  50 ton aardappelen x € 200,--= € 10 000,--.
  13500 liter weidemelk x € 0,365 =€ 4927.--.
  info de keuze is te maken.

 • alco1

  Poldes. Ik heb ook weleens aardappelen verbouwd waar ik maar 3 cent per kilo voor kreeg en wat joannes betreft heb ik toen NIET mijn buurman, die zei dat ik dat eens moest proberen er op aangezien.

 • sybrenm1

  Zou er echt na 2015 omraak worden gemolken? Tenminste in NL zou het dunkt me meevallen mbt de mestverwerking. Misschien zou de productie per koe worden opgevoerd.

 • JeHaDe

  Van wie moest die quotering zo nodig afgeschaft worden?

 • joannes

  alco1, ik praat niet over je buurman die je een idee geeft maar mensen die hun brood verdienen met commissies van hyptheken, subsidieregelingen en bouwprojecten zoals de accountantbureaus en banken die hun medewerkers motiveren met bonussen om die boeren vooral tot het maximum te gaan. Deze gekleurde adviezen zorgen bij elkaar voor een continue stroom van overproductie waar deze heren zich niet verantwoordelijk voor voelen. Maar ik kan je verzekeren dat er boeren zijn die vooral door hun adviseurs gemotiveerd zijn om in uitbreiding te investeren zonder ook maar enig idee van de prijs ontwikkeling. Of het is de abstracte stelling dat wanneer de wereld bevolking stijgt met een groeiende middeklasse mag je ¨aannemen¨ dat ook de consumptie stijgt dus..... Een zwakke basis om je grond en familie kapitaal te verhypotheken lijkt me, en daar heeft juist die bank zijn eigenbelang! Voldoende om grondprijzen op te drijven en onderliggende waarde op te drijven totdat de rendementen zo door de knieën gaan dat boerderijen geconfiskeerd kunnen worden en doorverkocht kunnen worden aan diegen die nieuw geld inbrengen zoals pensioenfondsen die nu aan diversificatie moeten doen voor risico spreiding.

 • S Schenning

  Info104
  Denk dat je wel eens gelijk kunt hebben, hier in DK kun je ook niet zo maar raak gaan melken, je moet grond of mestafspraaken hebben, die zijn schaars als er wat aan de veehouderij te verdienen is. En niet het voer te vergeten, daar betaal je nu al dik voor, helemaal hier in het zuiden van DK, alles wat de duitsers hier kunnen halen, halen ze nog liever gister dan vandaag voor de bio...
  Ik hoop dat het allemaal nog mee gaat vallen...

 • jang

  hoop sterft als laatste !!

  zorg ervoor dat je een goed ondernemer bent en laat je niet gek maken qua bedrijfsgrootte of door de buurman !! tenslotte spiegelt iedereen zich aan zijn buurman .
  Er zijn al genoeg boeren die tijdelijk in een kliniek moeten omdat ze door de bomen het bos niet meer zien .

  bedenk : er bestaat nog een leven voor de dood !!!

 • drientje

  Er staan zoveel stallen maar halfvol of nog minder, er komt onherroepelijk in 2015
  meer melk. Maar het zou de koeienboeren nog wel eens net zo kunnen gaan als de varkenshouders: Ze krijgen zoveel spijt van de nieuwbouw dat als ze zouden kunnen, ze elke steen van de nieuwbouw wel weer terug willen brengen naar de aannemer.

 • Mels

  Joannes,vervelend sujet,jij geeft alles en iedereen de schuld maar kijkt niet in de spiegel.Als je naar een ander wijst hoeveel vingers wijzen er dan naar jezelf????.

 • alco1

  joannes, mijn vrouw is wel eens boos op mij geweest omdat ik vaak niks wilde aannemen en adviezen in de wind sloeg, met de motivatie dat zij ook voor hun eigen hachje moesten praten. Ben ik even blij dat ik haar vaak getrotseerd heb

 • gerjan slingenbergh

  Met dank aan LTO NEderlamd

 • joannes

  Mels, Ik geef mijn idee over eea en je moet er mee doe wat je wil. Wanneer ik de handtekening zet kan ik alleen mezelf de schuld geven wil ik het duidelijk houden. Maar dat die kerels voor een belangrijk deel verkopers zijn voor hun eigen portemonee is mij teveel opgevallen en zeker wanneer ik in presentaties die algemene rekensom over de toekomstige vraag voor melk zie. Laat ze eens publiek maken hoeveel koeplaatsen, productie capaciteit, er jaarlijks bijgekomen in Nederland en EU, dan kan je je beter orienteren over het toekomstige aanbod.

 • Mels

  Ja goeiemorgen zo lust ik er nog wel tien,wat jij wilt is de bakker het brood van zijn collega laten aanprijzen,hoe gek wil je het hebben.Je kan zelf je vakbladen lezen dan weet je meer dan voldoende over die zaken

 • Poekske

  tzal met pieken en dalen zijn, maar grond komt er toch niet bij, dus als er meer gemolken word, meer voer nodig, minder akkerbouw zoals tarwe en petatten, die prijs stijgt, dus mais ook, word weer wat minder gemolken zodat er meer tarwe en petatten staan en hop aan het eind vant verhaal gaat het worden lik bij de varkens, keer goed en keer slecht. alee, hopelijk ook een keer goed...

 • info104

  Mijn stelling als op no 5 beschreven wil ik nog wat meer onderstrepen t.a.v. het omschakelen van veeboer naar akkerbouwer , wanneer een ondernemer daar het lef voor heeft om zich aan te passen aan de veranderde omstandigheden is een goede vorm van ondernemen we zien nu de nertsenhouders welke in 2024 ook moeten omschakelen , dat we als boer soms het bedrijf moeten stoppen of verkopen omdat we het financiele plaatje niet meer rond kunnen houden is wel wrang maar wel realiteit, dan is het verstandig om op tijd de bakens te verzetten hoe moeilijk dat ook is, en praat er maar open met een goede vriend of collega over de problemen waarvoor je staat, dat geeft vaak een goede oplossing, je moet immers verder.

 • deeterink

  Zoveel boeren, zoveel meningen. ik ben het wel eens met de stellingen van info104, maar de meeste veeboeren willen gewoon koeien melken, koste wat het kost, het liefst nog hoe meer hoe beter. het gezegde luidt dat je van een koeienboer nooit een goede akkerbouwer kunt maken. waarschijnlijk geld omgekeerd hetzelfde. akkerbouw heeft ook moeilijke jaren gekend, maar gelukkig zijn ze toen ook niet allemaal overgeschakeld naar melkveehouderij. maar uiteindelijk is iedere boer verantwoordelijk voor de keuzes die hij/zij maakt. het is ook te makkelijk om adviseurs of banken de schuld te geven als het niet loopt zoals je verwacht of berekend had. als ik sommige boeren erg grote stappen zie nemen vraag ik me af of dat allemaal wel goed gaat. willen ze dat zelf of nemen ze klakkeloos advies van derden over?

 • Mels

  deeterink,sommige lopen idd klakkeloos achter de meute aan,deze zullen het dan ook niet overleven omdat ze geen eigen visie en strategie hebben.

 • politiek

  Helaas heb ik vandaag de afspraak met Alco1 moeten afzeggen. Een overleg hadden we over hormoongebruik op duizenden bedrijven. Ook rundveehouderij.
  De gevolgen zijn vergaand aldus brieven van Ministerie. Toegezegd heb ik hem om die brieven te laten zien inclusief de gevolgen van die praktijken. Echter ieder is ziek die de veehouderij volgt en ter verantwoording roept , aldus Aco1 Hij zit wat plezier te maken om de invalide kinderen.
  Nog wel wil ik inzage geven in die brieven,rapporten enz.
  Niet meer aan Alco1 nu hij zo bespottelijk doet over de slachtoffers ervan.

 • harm59

  Politiek, ben jij niet als die idioten van wakker dier? schreeuwen om iets waarvan ze geen verstand hebben? toon eens met onderzoeken aan dat er invalide kinderen geboren worden hierdoor! en dan mag je weer gaan schreeuwen....

 • politiek

  harm59 , Dat staat LETTERLIJK in de conclusies van rapport van de Nederlandse Overheid zelf. Op pagina 6 en 7 en 8 van rapport. Om dan wat plezier te gaan zitten maken ?? !! Ik heb Alco1 aangeboden om dat te laten zien.
  Sorry hoor, als je dan wat plezier begint te maken ??
  Kent de veehouderij zijn eigen verantwoording wel denk ik dan als je daar vreugde uit kan halen ? .

 • Bison

  Wel Politiek ik en vele anderen geloven geen barst van all jouw constant gemekker over geheime raporten en zwijgplicht, zo waarom type je dat report niet hier als een reactie als je je voor 'geloofwaardig' wilt laten uitkomen.

 • politiek

  Bison, ga a.u.b. eerst Alco1 helpen. Hem heb ik aangeboden om het te laten ZIEN.

 • jordi 1455

  politiek

  Met het wegvallen van de melk qoutem moeten er ook afspraken worden gemaakt met supermarkt ketens en zuivel cooperaties vooral die eerste die zorgen vaak voor de prijsval. De concurentie strijd moet een keer stoppen met al die aanbiedingen, want die zakken steeds meer in de prijzen. De zuivel cooporatie moet gewoon in feite een garantie prijs bieden. dit is ook om illegale melkdump tegen te gaan. Aangezien er nu nog maar 15% van de uitgaven naar voedsel gaan kan de melkprijs makkelijk hoger.

 • jordi 1455

  glegebekhe

  Wij boeren moeten knokken om het financieel het hooft boven water te houden, zonder subsidies houden er weinig boeren het hooft boven water. En de overheid werkt ons tegen met (onzinege) wetgeving, ik snap dat er wetten zijn maar je kan ook te ver gaan.
  een citaat van Bennie Jolink.

  wie nou nog boer is
  in de 21e eeuw
  in Nederland
  die heeft lef.
  dat is een kearl met een kop en kloten.
  hij wordt van alle kanten bedreigd
  maar hij zegt ik bun boer en daar bun ik trots op.
  en wat die westerse klootzakken van ambtenaren allemaal bedenken in den haag en brussel, Fuck you

  dit de zogenoemde speech des oordeels.
  hoe sommige zeggen' geen boer, geen voer.

  toen op zijn minst een beetje respect voor boeren.

  p.s
  let op je spelling, want dat voorkomt irritaties

 • H.N.SMIT1

  boeren zijn net een kruiwagen vol kikkers, niet in staat een vuist te maken en de marktmacht te veroveren. Ik ben er klaar voor, vorig jaar 9 miljoen liter melk met 7 vak, dit jaar gaan we voor 10 miljoen. Kostprijs van 20 euro cent, Nieuw Zeeland is klaar voor de strijd.

 • jan10

  Jammer Smit dat je het voor dat geld niet hier kan krijgen.

 • Bison

  Politiek ik denk dat jij meer help nodig heb dan Alco1.
  Neerschrijven die raporten als je ze heb en niet zo lopen zeveren en ontwijken.

  glegebekhe als je maar door blijft kloten met iedere keer nieuwe wetten en regels die je alleen tegenwerken en die je langzaam doen verzuipen,dan mag je wel lef en ballen hebben zoals je citeerd, maar de hersenmassa kan niet groter zijn dan een erwt.

  H.N.SMITH1,dat is nou net een part of het probleem,sommigen willen alleen maar groter en meer en weer groter en meer en er blijft geen ruimte over voor de kleinere producenten .
  Ik noem dat 'maten naaien',..but dat schijnt 'the name of the game' te zijn in deze 'moderne wereld'..Ikke..ikke..ikke en de rest kan stikken.

 • el

  De groten worden op hun beurt weer genaaid door de melkverwerkers maar als je genoeg vaseline gebruikt valt het misschien wel mee.

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.