Rundveehouderij

Nieuws 4899 x bekeken 7 reacties

'Mastitis en klauwproblemen sterk beperken'

Brussel - De Nederlandse melkveehouderij moet het percentage klauwproblemen en gevallen van mastitis de komende jaren sterk beperken. Dit heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aangegeven tegenover de Europese inspectiedienst FVO.

Het percentage klauwproblemen moet afnemen van 33 procent nu naar 20 procent in 2020. Het aantal mastitisgevallen moet dalen van 28 procent nu naar 15 procent in 2020.

Dit is niet vastgelegd in welzijns-wetgeving voor melkvee, maar in kwaliteitsregelgeving van zuivelbedrijven, die wetgeving tot nog toe voorkomen. De inzet is genoemde afnames is ambitieus, te meer omdat in de melkveehouderij gewerkt wordt met selectief droogzetten van koeien. Daardoor bestaat de kans dat op termijn weer meer antibiotica nodig is.

Melkveebedrijven die zich niet houden aan de kwaliteitsregelgeving van zuivelbedrijven, kunnen worden uitgesloten van melkleverantie.

Op zo'n 300 melkveebedrijven worden dermate ernstige dierenwelzijnsproblemen vastgesteld dat deze onder verscherpt toezicht staan van de autoriteiten. Op deze bedrijven heeft zo'n 50 procent van de koeien poot- of klauwproblemen.

Laatste reacties

 • Koeienboer

  Wat krijgen we nou? Nog meer regelambtenaren? Het wordt tijd om eens bij de nVWA langs te gaan!

 • groot boerdam

  \rustig maar koeienboer we hebben er al jaren last van al die regeltjes en ambtenaren die elkaar controleren!

  reactie van een pluimveehouder.

 • klauwbekapper

  als je het voer structuurrijk en smakelijk genoeg hebt en een goede en comfortabele ligplaats voor de koe dan kun je als boer moeilijk wat verknallen

 • janskip

  gewoon je melkvee behandelen met vitados footplus en door het rantsoen Flora TMR mengen en mastitis en klauwproblemen dalen met grote stappen en daarnaast een hogere voerefficientie en goede vruchtbaarheid

 • koeboertje

  Klauw bekapper zal het wel weten, want die ziet vele klauwen ,goede en slechte !!

 • mtspopken

  En er zijn nog vele veehouders die hun dieren niet op tijd preventief bekappen,
  en dat is de domste bezuiniging die je maar doen kan.

 • Mozes

  Het afgelopen jaar heb ik grote verbetering weten te bereiken door het maken van een mengkuiltje voor de droge koeien. Droge koeien moeten minimaal 11 kg ds per dag opnemen met ongeveer 845 VEM. De ds opname tijdens de droogstaand bepaalt de ds opname na het afkalven. Als je de droge koeien een 3e deel kuilvoer, een 3e deel maïs en een 3e deel graszaadstro voert zullen ze de eerste twee wel opvreten maar het graszaadstro niet. Je kunt wachten tot ze het van de honger opvreten maar dan halen ze nooit de 11 kg ds. Mengen is de enigste oplossing.
  Als koeien na het afkalven te weinig ds opnemen ontstaan twee problemen. Ten eerste te weinig energie opname waardoor de negatieve energiebalans veel te groot wordt. Dit veroorzaakt slepende melkziekte en ondermijning van de weerstand.
  Ten tweede zal door de te lage ds opname het aandeel ruwvoer t.o.v. het krachtvoer te laag zijn. Dit veroorzaakt een instabiele pens pH met als gevolg de vorming van toxinen die de bloedvaten in de klauwen aantasten.
  Deze twee problemen samen veroorzaken subklinische bevangenheid en extreme vatbaarheid voor klauwinfecties. Een mengkuiltje was bij mij de oplossing.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.