Rundveehouderij

Nieuws 2488 x bekeken 4 reacties

Levendige handel in illegaal rundersperma

Doetinchem – In Nederland is een levendige handel in illegaal rundvee-sperma. Sperma-importeurs, verenigd in de Vereniging Sperma Importeurs (VSI) hebben een klacht ingediend bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de import van het illegale sperma. Volgens de VSI gaat het niet om enkele rietjes sperma van oude stieren, maar om grote aantallen van populaire fokstieren.

Melkveehouders zijn er volgens de importeurs veelal niet van op de hoogte dat ze illegaal sperma op het bedrijf gebruiken.

Volgens VSI-woordvoerder Walter Liebregts lijden diverse importeurs schade omdat er illegaal sperma vanuit het buitenland naar Nederland wordt getransporteerd en verkocht. Bovendien zijn er risico’s voor de insleep van ziektes.

De handel is lucratief. Sperma van populaire stieren is in landen als Tsjechië of Portugal al gauw 20 euro per rietje goedkoper dan in Nederland.

Liebregts. ”De importeurs die reclame maken voor stieren waarvan zij het importrecht hebben, lopen niet alleen inkomsten mis, maar moeten ook kosten betalen. De gezamenlijke veeverbetering – onder andere voor de fokwaardeberekening – is namelijk gebaseerd op een afdracht per inseminatie per stier van de stiereigenaar.”

Vroeger was er ook wel sprake van illegale import van sperma, maar nu lijkt er sprake van een stijgende trend. Even over de grens shoppen is gewoner dan voorheen. Soms worden ook veehouders in het buitenland als tussenpersoon gebruikt. Die plaatsen dan een grote order tegen een zeer laag tarief. Dit sperma wordt illegaal in Nederland verkocht.

Zorgwekkend is volgens de VSI dat ook professionele organisaties gebruikmaken van niet toegestane import. Nederlandse veehouders hebben niet door dat er illegaal sperma in hun stikstofvat zit. En dat kan onverwachte grote gevolgen hebben.

Liebregts:”De VWA is het meest toegespitst op dierziekten en de mogelijke import van ziektekiemen of virussen. Sperma gewonnen op een niet-EU gecertificeerd KI-station zijn minder gecontroleerd. Daardoor is de kans dat er ziekten meekomen via het sperma onbekend en groter.”

Bij een uitbraak van een besmettelijke ziekte zal er altijd controle plaatsvinden. De aanwezigheid van illegaal sperma zal zeker leiden tot een korting op vergoedingen of tegemoetkomingen voor de veehouder.

De importeurs die lid zijn van VSI zijn Semex, GGI, Koole & Liebregts, WWS en Veecom.

Robbert Prins

Laatste reacties

 • joannes

  Parallel handel is populair omdat de prijzen te hoog liggen of de kortingen te diep! De VSI leden moeten zich realiseren dat ze niet op een eiland leven. EU en... de Wereld worden qua afstand en contacten steeds kleiner! En schermen met allerlei kwaliteits controles lijkt in de EU lachertje met EU regelingen!

 • boerja

  Goede zaak... Is natuurlijk schandalig wat voor prijzen wij moeten betalen voor sperma van een beetje gewilde stieren.... Als dr dan een paar handige jongens zijn, moet de heer Lie(g)bregts niet gaan zemelen, maar eerst eens naar de prijzen kijken op zijn eigen stierenkaart

 • NoordHollander

  wat kosten rietjes bij de producent bij grote afname dat is de juiste prijs
  alle opslag voor anderen is genetisch in ieder geval zinloos gewoon je neef in oostduitsland laten bestellen en als je op verjaardag gaat meenemen bedankt voor de goede tip walter................

 • koestal

  deze importeurs houden zelf de prijzen kunstmatig hoog,laat de NMA bij hun kijken

Of registreer je om te kunnen reageren.