Rundveehouderij

Nieuws

Lactoferrine toegestaan in voeding in Europese Unie

Amersfoort - Lactoferrine mag voortaan worden gebruikt in diverse voedingsmiddelen, waaronder kindervoeding, binnen Europa. Dat meldt producent FrieslandCampina naar aanleiding van een publicatie van de Europese Commissie (EC).

De publicatie van het besluit van de Europese Commissie is de laatste stap in de procedure die in 2009 door FrieslandCampina is gestart. Volgens de zuivelonderneming komt het niet vaak voor dat nieuwe ingrediënten, zeker wanneer het om kindervoeding gaat, goedkeuring krijgen van de EC.

Lactoferrine is melkeiwit dat ook voorkomt in moedermelk. Het eiwit zit van nature ook in koemelk maar in lagere concentraties. Door het eiwit te isoleren kan het in grotere hoeveelheden aan voeding worden toegevoegd.

FrieslandCampina produceert de lactoferrine in haar fabriek in Veghel. Het eiwit wordt vervolgens verkocht aan diverse voedingsmiddelenbedrijven en gebruikt voor de eigen productie van babyvoeding voor haar markten in Azië.

Buiten de EU is het gebruik van lactoferrine al langer toegestaan in China, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Lactoferrine wordt in de Europese Unie beschouwd als een 'novel food' (nieuwe voeding) en daarom mag het alleen als de veiligheid is aangetoond op de markt worden gebracht. Lactoferrine wordt door FrieslandCampina Domo op de markt gebracht onder de merknaam Vivinal LF.

Volgens een woordvoerder van FrieslandCampina zijn gezondheidsclaims voor het gebruik van lactoferrine nog niet toegestaan. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig. De zuivelonderneming gaat zelf geen aanvraag voor een gezondheidsclaim bij de Europese autoriteiten (Efsa) indienen, maar de toelating biedt afnemers de mogelijkheid dat wel te doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.