Rundveehouderij

Nieuws 2792 x bekeken

Hoge productie per koe levert hoog voersaldo op

Apeldoorn - Het verschil in voersaldo per koe tussen hoogproductieve en laagproductieve bedrijven met een automatisch melksysteem loopt op tot 478 euro. Omgerekend op de gemiddelde bedrijfsgrootte van 89 koeien betekent dat een verschil van 42.000 euro per jaar.

Dat blijkt uit cijfers van Agrifirm op basis van 550 bedrijven. Het productieverschil is 2.600 kilo melk per koe. De bedrijven met een hoge melkproductie (10.031 kilo melk per koe) zijn ook veel intensiever. Ondanks dat de laagproductieve bedrijven ruim 6.000 kilo melk per hectare minder produceren, is dat niet terug te zien in een lager krachtvoerverbruik. Bij gelijk gebruik van 25,4 kilo krachtvoer per 100 kilo melk, liggen de kosten per 100 kilo melk bij de hoogproductieve bedrijven wel iets hoger. Blijkbaar kiezen zij voor iets luxer, duurder voer of moeten ze door een relatief groter aandeel snijmais in het rantsoen iets meer eiwitcorrectie aankopen.

“Eigenlijk zouden de extensieve bedrijven in staat moeten zijn om het grootste deel van hun melkproductie uit ruwvoer te halen”, zegt Jan van Wezel, teamleider van de robotspecialisten van Agrifirm. "Een aantal bedrijven staagt hier goed in,  maar voor de andere bedrijven in deze groep ligt hier nog een uitdaging."

Het verschil in saldo per koe in opmerkelijk. Zeker na 2015, als de kengetallen per koe belangrijk worden, lijkt het voor melkrobotbedrijven dus interessant om de productie per koe te verhogen. Dat moet dan wel bij het bedrijf passen en het management van de veehouder moet ook goed genoeg zijn om dat te kunnen realiseren. Concepten zoals de honderddagendagenaanpak en gerichte jongvee-opfok zijn hierbij goede hulpmiddelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.