Rundveehouderij

Nieuws 3723 x bekeken 4 reactieslaatste update:18 dec 2012

FrieslandCampina werkt samen met Bongrain

Amersfoort - Zuivelconcern FrieslandCampina gaat samenwerken met de Franse kaasmaker Bongrain bij de verkoop van merkkazen. Beide bedrijven hebben hiervoor een joint-venture opgezet. Het gaat volgens hen over een 'kleine' samenwerking.

De onderneming weerspreekt dat er sprake zou zijn van een overname van Bongrain door FrieslandCampina. Volgens bronnen binnen de coöperatie en zegslieden zou zo'n overname in de lucht hangen. Daarvoor zou wel een uitgave nodig zijn van enkele miljarden euro's.

Bronnen in de zuivel wijzen er op dat de aankoop van een bedrijf als Bongrain goed zou passen bij FrieslandCampina. De onderneming zou er in één klap haar kaasprobleem mee oplossen. Bongrain maakt echter in hoofdzaak kaas (in 2011 was kaas goed voor 63 procent van de omzet) en, nog belangrijker, het maakt daar winst mee. Dat is iets wat FrieslandCampina zelf steeds maar niet lukt. Nog een punt van aandacht is dat Bongrain een chronisch tekort heeft aan room, terwijl FrieslandCampina daar een overschot aan heeft. Bongrain is daarbij geen uitsluitend Europese speler. Als een van de weinige Europese kaasmakers bedient het markten overal ter wereld, ook in China, India en Japan.

Bongrain behaalde vorig jaar een omzet van bijna 4 miljard euro en een netto winst van 50 miljoen euro (maar betaalde toen veel belasting). Over dit jaar verloopt de afzet iets moeizamer. Het bedrijf heeft een eigen vermogen van bijna 70 procent. Gezien deze cijfers en de marktpositie, lijkt een eventuele aankoop al gauw 3 tot 4 miljard euro te moeten kosten.

Laatste reacties

 • evs

  bongrain maakt dan wel winst met de kaas, maar betaald ook een lagere melkprijs.

 • biouge

  we hebben dus helemaal geen zin in nederlandse zuivelbedrijven hier, gaat ons de kop kosten

 • pieter p

  Sorry even buiten dit artikel om, maar de meeste franse melkfabrieken leven nu wel buiten de werkelijkheid, er stoppen honderden boeren volgend melkjaar met melken. Die gaan alleen maar granen verbouwen.
  Voor de de boeren die wel in deze tijden willen melken(in een qwotaloos frankrijk) wordt de deur hard dicht gegooid. Terwijl er nu al 1 miljoen liter per dag te kort is in Bretagne, dan praat ik nog genees over de rest van frankrijk.

 • Mels

  Pieter p,dat betekent dus dat Nederlandse boeren daar heen moeten ipv hier stomweg hun markt volgooien met melk voor export.

Of registreer je om te kunnen reageren.