Rundveehouderij

Nieuws

Franse melkveehouders willen betere melkprijs

Parijs - De bond van Franse melkveehouders FNPL wil dat de melkprijzen in januari met tien procent omhoog gaan van 31 naar 34 cent per liter. De FNPL stelt die eis nu uit cijfers van het ministerie van landbouw blijkt dat de inkomens in de melkveehouderij dit jaar ook tien procent lager liggen dan in 2011.

''We zijn erg bezorgd voor de positie van gespecialiseerde melkproducenten die er niets anders bij doen. Daarom eisen we dat de melkprijs al in januari omhoog gaat. De verschillende lasten liggen op het hoogste niveau en vertegenwoordigen nu 37 procent van de productiekosten,'' aldus voorzitter Thierry Roquefeuille van de FNPL. Volgens hem zijn de grote winkelbedrijven er verantwoordelijk voor dat de melkprijzen niet het niveau bereiken dat nodig is 'omdat ze weigeren hun verkoopprijzen te verhogen'.
Roquefeuille heeft het vooral gemunt op de grote zuivelbedrijven Lactalis en Sodiaal die juist recent hun melkprijzen hebben verlaagd. Verder beschuldigt hij de coöperaties er van herstructureringen te weigeren 'om de positie van hun voorzitter en algemeen directeur te beschermen'.

Of registreer je om te kunnen reageren.