Rundveehouderij

Nieuws 2525 x bekeken 1 reactie

Fonterra: hogere melkprijzen eerste helft 2013

Auckland – De melkprijzen gaan ook in de eerste helft van 2013 stijgen. Dat verwacht Theo Spierings, topman van het Nieuw-Zeelandse Fonterra.

De stijgende melkprijzen zijn een gevolg van de weersomstandigheden. Langdurige droogte in de Verenigde Staten heeft de graanprijzen flink laten oplopen. Hierdoor loopt de melkproductie in de VS terug. Volgens Spierings hebben ook Oekraïne en Rusland hinder ondervonden van de droogte. De tarweproductie in delen van Brazilië en Argentinië heeft juist te lijden onder extreem nat weer. “Gezien de huidige omstandigheden in de wereld, verwachten we dat de melkprijzen wereldwijd gaan stijgen gedurende de eerste helft van 2013.”

De zuivelonderneming heeft haar melkprijsverwachting met 25 Nieuw-Zeelandse dollarcent verhoogd naar een uit te betalen prijs tussen de 5,90 en 6 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Het gaat om de melkprijs inclusief een dividenduitkering van 40 tot 50 dollarcent per aandeel. Omgerekend naar Nederlandse standaardmelk gaat het met de huidige koers om een melkprijs van ongeveer 29 euro per 100 kilo.

In januari ontvangen de Fonterra-leden een extra voorschot van 40 dollarcent. Dit is volgens de zuivelonderneming mogelijk vanwege de versterkte balans die is ontstaan na de invoering van Trading Among Farmers, de ingrijpende wijziging in de vermogensstructuur van de onderneming die recent is ingevoerd.

De zuivelprijzen voor bulkproducten op de Fonterra-veiling zijn vanaf 1 augustus gemiddeld met 17,7 procent gestegen. De daling van de melkpoederprijzen op de meest recente Fonterra-veiling heeft volgens coöperatievoorzitter Henry van der Heyden geen invloed op de verwachte melkprijs.

Eén reactie

  • poldes

    nieuw zeeland dicteert.

Of registreer je om te kunnen reageren.