Rundveehouderij

Nieuws 1252 x bekeken 1 reactie

Fokkerij kan para-tbc uitbannen

Utrecht - Door streng te selecteren bij stieren kan de fokkerij op lange termijn helpen om para-tuberculose (para-tbc) sterk terug te dringen. Dat blijkt uit onderzoek van Kimm van Hulzen, die donderdag op dit onderwerp promoveerde.

Para-tuberculose wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium avium paratuberculosis (MAP). De aanwezigheid van MAP-antilichamen is een indicatie van de infectiestatus. In 2008 liet 80 procent van de veehouders - op kosten van stuurgroep Para-tuberculose en Salmonella - melkmonsters onderzoeken. Dat leverde ineens miljoenen testuitslagen op, die gebruikt zijn voor een kwantitatieve genetische analyse.

Bepaald werd dat genetica inderdaad een rol speelt in het optreden van MAP-antilichamen in melk. De erfelijkheidsgraad is 0,04 ofwel: 4 procent van de variatie in de verschijningsvorm wordt verklaard door de genen van het dier. De daarop berekende fokwaarden van de stieren vertoonden duidelijke verschillen. Als steeds de 20 procent stieren met de slechtste fokwaarden voor MAP-antilichamen uit de populatie worden verwijderd, kan de aanwezigheid van MAP-antilichamen in de hele rundveepopulatie naar nul in 15 tot 25 generaties.

Eén reactie

  • koeboertje

    Na 15 tot 25 generaties zijn de meeste van ons al lang geen boer meer
    Een probleem heb ik liever voor het einde van mijn werkzame leven opgelost.

Of registreer je om te kunnen reageren.