Rundveehouderij

Nieuws

Export Braziliaans rundvlees onder druk wegens BSE

Brasilia - Brazilië heeft te maken met een inzakkende export van rundvlees, als gevolg van het twee weken geleden bekendgemaakte geval van BSE. Japan, Zuid-Afrika en China hebben de invoer van Braziliaans rundvlees stopgezet.

Volgens een verklaring van de Braziliaanse rundvleesexporteurs gaat het om ongeveer 1,5 procent van de totale Braziliaanse export.

Brazilië is een van de belangrijkste rundvleesexporteurs ter wereld.

Twee weken geleden werd bekend dat zich al in 2010 in Brazilië een BSE-geval had voorgedaan bij een 13-jarige zoogkoe. Dat was reden voor Japan om meteen de import stil te leggen. De Braziliaanse ambassades in verschillende landen evenals de buitenlandse ambassades in Brazilië zijn door het Braziliaanse ministerie van landbouw geïnformeerd over de maatregelen die Brazilië neemt om BSE-besmettingen te voorkomen. De regering wil voorkomen dat andere landen ook overgaan tot een boycot.

Brazilië exporteerde dit jaar volgens gegevens van de organisatie van rundvleesexporteurs ongeveer 660.000 ton rundvlees in de periode van januari tot en met september. De afzet van rundvlees naar Japan, China en Zuid-Afrika bedroeg in de periode van januari tot november volgens dezelfde organisatie ruim 1700 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.