Rundveehouderij

Nieuws 780 x bekeken

Duitse Milch Board introduceert index van productiekosten

Göttingen - De Duitse melkveehoudersorganisatie MEG Milch Board introduceert in januari een nieuw instrument om de werkelijke productiekosten op de bedrijven te berekenen, de Milch-Marker-Index (MMI).

Doel is om met deze index de marktmacht van de leden -  producentenverenigingen zowel als individuele boeren - tegenover de verwerkers te versterken. De berekeningsmethode is volgens MEG Milch Board ontwikkeld door marktexperts in samenwerking met landbouwwetenschappers. Tevens is het model door een onafhankelijke instantie gecontroleerd. Basis van de berekeningen zijn door de Europese Commissie verzamelde bedrijfsboekhoudgegevens en data van het Statistische Bundesamt. De productiekostenindex kan regionaal en/of deelstaatsgewijs worden gedifferentieerd. Een officiële presentatie van de index zal worden gehouden op de Grüne Woche in Berlijn op 17 januari.

De Milch Board mikt op een bundeling van het hele melkaanbod in Duitsland, en wel vanuit de gedachte dat alleen coöperatieve verwerkers de belangen van de boeren niet meer volledig kunnen behartigen. Momenteel heeft de organisatie volgens eigen opgave 7 miljard kilo van 18.000 veehouders 'in handen'.

Of registreer je om te kunnen reageren.