Rundveehouderij

Nieuws 1447 x bekeken 2 reacties

Drie jaar onderzoek naar meten dierwelzijn

Utrecht - Deze maand is het driejarig project ‘Meten en verbeteren van dierwelzijn voor de sector melkvee’ gestart. In het onderzoek worden Nederlandse methoden voor bepalen van welzijn vergeleken met een internationale standaard.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door DLV rundvee advies en Faculteit Diergeneeskunde. Het internationale project 'Welfare Quality' heeft een vernieuwende systematiek neergezet om het welzijn van het dier te meten op het primaire bedrijf op basis van diergerichte indicatoren. Dit systeem is internationaal erkend als de standaard, maar uitvoeren van deze methode is tijdrovend.

Op initiatief van de zuivelindustrie en de melkveesector zijn in Nederland al meerdere methoden ontwikkeld die ook het welzijn van de dieren meten. Dat zijn Koekompas, Welzijnswijzer en Continue Welzijnsmonitor. Door toetsing worden deze drie methoden en de methode van Welfare Quality vergeleken en wordt diergericht meten van welzijn in de praktijk beproefd. Zo kan worden bepaald of de Nederlandse methoden zich kunnen meten met de internationale standaard. Als dat zo is, betekent dat ook gelijk de basis voor acceptatie en toepassing van deze systemen.

Laatste reacties

  • joannes

    Meten van dierwelzijn voor vergelijking met ¨de internationale¨ standaard! Alsof er een meetbare objectieve standaard bestaat en of die te meten is? Ik betwijfel dit en wel om het feit dat het altijd mensen zijn die de interpretie dierenwelzijn bepalen. Het is de ultieme vorm van zeggenschap of macht uitoefening door een specie over andere specie in deze wereld. Het zijn dus gewoon een paar mensen die gaan bepalen hoe huisdieren gehouden dienen te worden: er worden regels opgesteld! Wanneer het iets met dierwelzijn te maken heeft is het hooguit een interpretatie van hoe dieren zich goed voelen. De dieren zelf krijgen hooguit wat invloed door stress levels te tonen in bepaalde situaties. En daar hoop ik dan op dat die objectief gemeten worden om het sprookje geinterpreteerde vrijheids beperkingen ed uit te blazen! Overigens zelfs de mens heeft geen natuurlijke vrijheid behalve stemrecht. Hij moet een baan vinden, zijn markt interpreteren en werken voor zijn eten!

  • CanBoerinnetje1

    Je kan zo veel meten als je wilt maar als de consument er niet mee eens is helpt het niet veel.

Of registreer je om te kunnen reageren.